'Stille bijeenkomst' bij Landgoed Oude Tempel Soesterberg

© Rob de Kuijer
SOESTERBERG - In Soesterberg is vanavond een stille bijeenkomst geweest bij Landgoed Oude Tempel. "Omdat wij eigenlijk al een jaar lang op een ludieke en humoristische manier protesteren", aldus Helen le Roy van het actiecomité.
Tweehonderd mensen kwamen af op de actie. Ze stonden allemaal bij een eigen boom, vertelde Le Roy: "In stille tocht zijn we vanaf het grote veld naar de lanen gegaan. Daar mocht iedereen een boom kiezen en daar als een soort beschermengel bij gaan staan, met een bloem, als eerbetoon aan de boom."
Daarmee lukte afstand houden ook meteen goed, vertelde ze: "Het zijn grote dikke oude beuken en die hebben allemaal een afstand van twee tot drie meter."
Helen le Roy vanmiddag op Radio M Utrecht, in gesprek met Maya Eksteen.
De gemeente Soest is al jaren van plan om maximaal 300 woningen te bouwen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Het plan is onderdeel van een groter plan, Hart van de Heuvelrug, waarbij groene projecten bekostigd worden door op andere plekken huizen te bouwen. Daarnaast moeten de extra woningen de voorzieningen in het dorp op peil houden.
Toch leiden de bouwplannen al jaren tot veel protest. Omwonenden startten eerder een petitie, hielden een mars en richtten een actiecomité op om het bos te behouden. Daarnaast stapten zij en enkele natuurorganisaties met succes naar de rechter, die het bestemmingsplan voor het landgoed vernietigde.
Gisteravond hielden een flink aantal Soesterbergers de raad van Soest nog tot laat bezig, toen ze de kans kregen om hun mening te geven over de plannen voor het landgoed.
Volgende week besluit de gemeenteraad over het nieuwe bestemmingsplan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.