Utrecht Pride online gevierd en geen nieuwe slachtoffers in provincie

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
- Geen nieuwe coronadoden en ziekenhuisopnames in provincie
- Utrecht Pride vindt online plaats
- Openbare toiletten in Utrecht weer open
- Demonstratie tegen racisme volgens burgemeester Van Zanen "rustig en ordelijk" verlopen, ondanks coronamaatregelen
- Het liveblog van gisteren vind je hier

16.26 uur Infectieradar van het RIVM offline door lek

De site waarmee het RIVM klachten van mensen verzamelt over klachten die kunnen wijzen op coronaklachten, is uit de lucht. Er is een datalek geweest.
''Wij kregen vandaag een melding dat privacygevoelige informatie vindbaar was door een aantal handelingen in de vragenlijstapplicatie. Daarop is de database direct offline gehaald'', verklaart het instituut op zijn website. De softwareleverancier van het RIVM heeft al een oplossing aangedragen die nu wordt getest.

14.32 uur Geen nieuwe coronadoden en ziekenhuisopnames in provincie

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren geen nieuwe coronadoden gemeld. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg niet, meldt het RIVM.

12.13 uur Graskaasdag in Woerden

De Graskaasdag in Woerden is al jarenlang een traditie. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar en een reuzenkaas van zo'n 125 kilo geveild voor goede doelen. Ook dit jaar gaat de traditie gewoon door, alleen wel in aangepaste vorm.

11.45 uur 'Helft jongeren voelt zich buitenspel gezet'

De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. Ook vier op de tien (38 procent) jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord. Dat meldt nieuwsrubriek Eenvandaag op basis van onderzoek onder ruim
2300 mensen van 16 tot 35 jaar.
Oudere generaties nemen op dit moment de besluiten terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis, stellen deze jongeren, die ook vinden dat ze het sowieso moeilijker hebben dan voorgaande generaties.

11.21 uur Online Pride

De Utrecht Pride kon dit jaar niet doorgaan vanwege de coronacrisis. De organisatie heeft besloten er een digitale editie van te maken.
"Daarom nodigen we jou uit: laat jezelf zaterdag zien voor Utrecht Pride! Hang een vlag uit je raam, spreek een videoboodschap in, versier je etalage, maak jouw mooiste pride-selfie, schrijf een gedicht of... vul zelf maar in!" laat de organisatie weten.
Deelnemers delen hun bijdrage met #utrechtpride
Deelnemers delen hun bijdrage met #utrechtpride © Steve Schouten

09.56 uur Openbare toiletten in Utrecht weer open

Goed nieuws voor iedereen met hoge nood.

09.30 uur 'Lage Weide moet beter bereikbaar worden per fiets'

Werkgevers op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide willen dat de gemeente e de provincie de huidige fietsknelpunten snel oplossen. De werkgevers zien dat de fiets steeds belangrijker wordt nu er in het openbaar vervoer door de coronamaatregelen maar beperkt ruimte is.

08.08 uur 'Eerst mondkapjes, nu vooral onlinefraude met fitnessartikelen'

De politie ziet een forse toename van onlinefraude met fitnessartikelen en elektronica. Waar eerder tijdens de coronacrisis oplichters actief waren met het aanbieden van mondkapjes en handgels zijn het nu halters, loopbanden, trampolines of elektronica die ze op internet te koop zetten. Dat stelt teamleider Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie in het AD.
Volgens Van der Linden zijn de oplichters niet alleen actief op Marktplaats, maar richten ze hele webshops op. Sinds april zijn bijna achthonderd aangiften binnengekomen van mensen die via valse webshops zijn opgelicht bij dergelijke artikelen.

07.14 uur Burgemeester Van Zanen kijkt tevreden terug op antiracisme-demonstratie

Ook in Utrecht is gisteravond gedemonstreerd tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Naar schatting waren er ongeveer 3500 mensen aanwezig op het Jaarbeursplein. Rond 19.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar het protest te komen. Burgemeester Jan van Zanen is tevreden over het "rustige en ordelijke" verloop van de demonstratie. "Demonstreren is een recht en we hebben bewezen dat het ook kan in deze coronatijd."

07.03 uur Profvoetbal heeft maximaal 140 miljoen euro van overheid nodig

Volgens KNVB-directeur Eric Gudde heeft het betaald voetbal maximaal 140 miljoen euro van de overheid nodig om de coronacrisis te overleven. "Maar dan heb je over het allerslechtste scenario, dat we een heel seizoen zonder publiek spelen. Dat bedrag wordt al snel minder als we eerder met fans kunnen spelen", aldus Gudde.
Volgens de KNVB-directeur worden er meer mogelijkheden onderzocht. "Stadions kan je misschien 'coronaproof' maken. Mondkapjes en temperatuurmetingen kunnen helpen. In het openbaar
vervoer en bij kappers zijn ze ook flexibel. We willen ook door."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.