Amersfoorter aangehouden na grootschalige oplichting bij ouderen

© Pixabay
AMERSFOORT - In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door - veelal oudere - slachtoffers en diefstal van ruim vier miljoen euro, zijn de afgelopen weken vijf personen aangehouden. Onder hen is een 21-jarige man uit Amersfoort.
De vijf worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. De verdachten zitten in voorarrest en zullen zich naar verwachting eind van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden.

OUDEREN

De verdachten benaderden volgens het Openbaar Ministerie bewust oudere mensen. Zij deden alsof ze medewerkers van de bank waren. Ze adviseerden de slachtoffers hun geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen.
Omdat het overboeken van de geldbedragen de verdachten niet snel genoeg ging, kregen de slachtoffers het advies teamviewer te installeren. Met dat programma konden de verdachten de computers van de slachtoffers overnemen.
Vervolgens hielpen zij deze oudere mensen het geld over te boeken van hun bankrekeningen. Deze veelal ouderen dachten hun geld veilig onder te brengen op 'kluisrekeningen', maar in werkelijkheid kwam hun geld terecht op rekeningen van zogenoemde 'geldezels'. De bedragen die zo werden gestolen, varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.

AANGEHOUDEN

Op 18 mei werden de eerste twee verdachten in dit onderzoek aangehouden, naast de Amersfoorter ging het daarbij om een 30-jarige man uit Veendam. Bij de doorzoekingen in hun woningen werd een groot geldbedrag, dure merkkleding en auto's, sim-kaarten, telefoons en computers in beslag genomen. De derde verdachte, een 23-jarige man uit Veendam, werd op 27 mei aangehouden.
Vervolgens werden op dinsdag 2 juni nog twee verdachten aangehouden, een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum. Ook bij hen werden geldbedragen en dure merkkleding in beslag genomen. Alle vijf de verdachten zitten nu in voorarrest. De feiten waarvan zij worden verdacht zijn oplichting, computervredebreuk, en witwassen. Het onderzoek is nog niet afgerond, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Het OM noemt de schade voor de slachtoffers groot en wil ouderen waarschuwen voor soortgelijke fraude. Een bank belt nooit met de vraag om geld over te maken en vraagt ook niet naar de pincode of persoonsgegevens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.