Kersenseizoen met weinig pit van start, maar ze smaken zoet

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het kersenseizoen in de Kromme Rijnstreek start door de coronamaatregelen kalm dit jaar. Geen feestelijke uitreiking van het eerste mandje fruit aan de commisaris van de Koning en geen kersenfeesten. Gelukkig ziet de oogst er wel goed uit, want door het warme weer van de afgelopen weken is het fruit extra zoet.
Toch is de afgelasting van het jaarlijkse kersenfestival in Cothen een grote teleurstelling voor fruitteler Erik Vernooij. Eind juni zou de twintigste editie zijn van het evenement waar jaarlijks duizenden mensen op afkomen: "Het was natuurlijk een jubileum en we zijn er het hele jaar druk mee geweest", aldus Vernooij.
Dus nu proberen ze zoveel mogelijk kersen aan de man te brengen in de kersenstal die ze dit weekend opbouwen. Natuurlijk met plastic afscheidingen en andere coronapreventiemaatregelen. Voor het personeel heeft het ook consequenties. Normaal gesproken staan twaalf vrouwen in de kersenhut het fruit te sorteren, ookwel wrakken genoemd. Nu staan er maar vier vrouwen in de stal, puur voor de verkoop. Het sorteren gebeurt achter de schermen in een ruime sorteerloods.
Erik Vernooij bij de kersenstal in aanbouw.
Erik Vernooij bij de kersenstal in aanbouw. © RTV Utrecht

OOGST

De seizoensarbeiders die in de boomgaard werken houden ook meer afstand. De komende negen weken gaan zij het rood-paarse fruit plukken. Fruit dat extra zoet is, verzekert Vernooij. Dat komt door alle zonneschijn van de afgelopen weken: "Hoe meer zon, des te zoeter de kers. Zo simpel is het eigenlijk."
Erik Vernooij plukt een kers.
Erik Vernooij plukt een kers. © RTV Utrecht

KERSVERS

Maandag gaat de kersenstal van Vernooij in Cothen open. Dat moment vindt de teler wel spannend. Vernooij kan niet goed inschatten hoe druk het gaat worden en sluit niet uit dat er een tweede kersenstal bij zal komen. Vernooij: "Er zullen echt nog wel wat kinderziektes in onze werkwijze zitten. Die zullen we dan 'on the go' oplossen. D'r is hier natuurlijk geen handleiding voor geschreven."
Zitje in de boomgaard.
Zitje in de boomgaard. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.