Kamer wil opheldering over onthullingen Volkskrant over marinierskazerne

Staatssecretaris Visser
Staatssecretaris Visser © Rijksoverheid
DOORN - In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op onthullingen van de Volkskrant over de gang van zaken rond de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft de Kamer daar volgens het dagblad onjuist over geïnformeerd.
"De staatssecretaris van Defensie blijkt ons niet eerlijk geïnformeerd te hebben over de marinierskazerne", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "In tegenstelling tot beweerde blijkt dat zij eerder een verkenner aanstelde." Zij wil opheldering, ook over de rol van defensieminister Ank Bijleveld.
Ook coalitiepartij CDA wil opheldering. "De Zeeuwen voelden zich al zo in de steek gelaten", zegt Kamerlid Martijn van Helvert. "Dit maakt het alleen maar erger." Het artikel onderstreept volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer "dat het kabinet Zeeland heeft geschoffeerd". Ook laat het nog maar eens zien dat de provincie daarvoor "ruimschoots moet worden gecompenseerd".
Het kabinet besloot in februari de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verplaatsen maar naar Nieuw-Milligen in Gelderland. De voorgenomen verhuizing naar Zeeland had geleid tot veel onrust bij het korps in Doorn, waar ongebruikelijk veel militairen het voor gezien hielden. Het besluit leidde tot grote woede bij Zeeuwse bestuurders, die nooit waren ingelicht over twijfels bij de verhuisplannen en inmiddels miljoenen hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken.
Tijdens een Kamerdebat op 20 februari ging Visser al diep door het stof. Zij overleefde ternauwernood een motie van afkeuring in de Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.