Meer borstkankerdoden door coronacrisis en voetbaltoppers later spelen in het nieuwe seizoen

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
In het kort:

- Horeca mag niet klagen, maar kampt nog wel met omzetdaling
- Aantal doden door coronavirus passeert de 400.000

21.19 uur D66: welke afspraken zijn gemaakt over Nederlands coronamedicijn?

D66 wil weten of de Nederlandse overheid betrokken is geweest bij de deal tussen Nederlandse onderzoekers die een mogelijk coronamedicijn hebben ontwikkeld en een Amerikaanse farmaceut die het exclusief op de markt mag brengen.
"Welke afspraken liggen daaronder?" vraagt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Hij is bang dat de Amerikaanse regering ingrijpt en afdwingt dat andere landen het medicijn niet kunnen krijgen.
Onderzoekers van de Universiteit Urecht, het Erasmus MC en het bedrijf Harbour BioMed uit Rotterdam ontdekten dat een bepaalde antistof in staat is om het coronavirus onschadelijk te maken. Uit eerste tests kwam naar voren dat het antilichaam voorkomt dat het virus een cel binnendringt en infecteert. Verdere experimenten moeten uitwijzen of dit ook echt zo is, en of het op de markt kan worden gebracht.

20.49 uur Toppers en regionale duels pas na winterstop

Als het aan algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax ligt, wordt in het nieuwe competitieprogramma voor de eredivisie rekening gehouden met de specifieke omstandigheden vanwege de coronacrisis.
Indien onverhoopt tot einde van dit kalenderjaar nog geen of weinig publiek welkom is bij de wedstrijden, dan zou de oud-doelman graag zien dat alle extra interessante duels pas na de winterstop worden geprogrammeerd.
De topduels zoals Ajax-Feyenoord, FC Twente-Heracles of FC Groningen-Heerenveen zijn natuurlijk het leukst met toeschouwers erbij", liet Van der Sar in het NOS-programma Studio Sport weten.

20.44 uur Op termijn ruim 500 extra borstkankerdoden door coronacrisis

Door de coronacrisis overlijden in de komende vijf tot tien jaar meer dan 500 vrouwen extra aan borstkanker. Dat meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven zondag.
De kliniek heeft de impact van het coronavirus in grote lijnen in kaart gebracht. Het aantal van 500 extra doden is gebaseerd op de informatie die nu bekend is.
De borstkankerzorg heeft volgens het ziekenhuis te lijden gehad onder de coronacrisis. Zo werd het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stopgezet en gingen mensen met een klacht minder snel naar de huisarts

17.42 uur Nog steeds onder honderd patiënten op IC

Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 96 mensen met het coronavirus, evenveel als op zaterdag. De corona-drukte op de ic's is "onveranderd laag", aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is belangrijk dat de zorg voor andere patiënten snel meer op gang komt, voegt hij er aan toe.
Het is niet bekend hoeveel mensen met andere aandoeningen op de intensive cares liggen en hoeveel coronapatiënten worden behandeld op verpleegafdelingen.

15.33 uur Horeca Utrecht tevreden over eerste week, maar omzet baart nog zorgen

De Utrechtse horeca kijkt tevreden terug op de eerste week na de beperkte openstelling van de cafés en restaurants. Wel zien veel ondernemers nog altijd een forse omzetdaling.

14.37 uur Dagcijfers RIVM: sterfgeval in Utrecht

Het aantal doden door het coronavirus is in Nederland met twee gestegen. Een van de overledenen kwam uit Utrecht, blijkt uit de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert.

12.35 uur Meer dan 400.000 coronadoden wereldwijd

Wereldwijd zijn meer dan 400.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties. De teller staat zondagochtend op 400.013.
Bij bijna 7 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle mensen met het virus worden getest.
De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land. Daar is melding gemaakt van ruim 1,9 miljoen coronabesmettingen en ongeveer 110.000 doden. Daarna volgt Brazilië, met ruim 670.000 besmettingen en bijna dan 36.000 sterfgevallen door het virus. Dat dodental ligt wel lager dan in veel grote Europese landen, die melding hebben gemaakt van de dood van tienduizenden patiënten.

10.55 uur Vakantie in eigen land wordt warm en droog

Vanwege het coronavirus kiezen deze zomer naar verwachting meer mensen voor een vakantie in eigen land. Volgens weerbureau Weeronline kunnen de thuisblijvers ook in Nederland rekenen op Zuid-Europees weer met hoge temperaturen en flink veel zon, al zal een enkele week ook wisselvallig verlopen.
In juli en augustus overheersen de droge dagen, voorspelt Weeronline. De temperatuur ligt daarbij vaak tussen 25 en 30 graden. Tropische dagen liggen ook in het verschiet en zelfs een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35 tot 40 graden zijn niet uit te sluiten.
Die hitte kan wel af en toe uitmonden in een lokale regen- of onweersbui. "De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken", zegt meteoroloog Jaco van Wezel.

12.43 uur Scholen weer open, maar hoe moet het met musical en schoolkamp?

Morgen gaan de basisscholen weer volledig open. Maar daarmee wordt de situatie nog steeds niet 'normaal'.

08.05 uur Touringcarbedrijven gaan coronaregels aan de laars lappen

Nederlandse touringcarbedrijven gaan toch dertig mensen tegelijk per bus vervoeren. De ondernemers zijn boos omdat hun plannen voor versoepeling van de maatregelen zijn afgeschoten. Daarom willen ze dertig mensen per bus meenemen, in plaats van de toegestane dertien. Johan Pouw van Pouw Vervoer in Vianen maakt de actie zaterdagavond bekend bij Hart van Nederland.
Volgens Pouw doet 90 procent van de touringcarbranche mee. "Het gaat om zo'n 200 familiebedrijven, die er allemaal min of meer hetzelfde in staan." Eventuele boetes nemen de bedrijven voor lief.
Brancheorganisatie KNV Busvervoer werkte aan een strenge richtlijn om vanaf 1 juni weer 30 mensen te mogen vervoeren. De politie keurde dat op het laatste moment af, omdat ze zich aan de noodverordening moet houden die 1,5 meter afstand voorschrijft.

07:30 uur Kerken mogen dertig gelovigen ontvangen

Het is de eerste zondag na 1 juni, de dag waarop de maatregelen over samenkomsten iets werden versoepeld. Bijeenkomsten met dertig mensen zijn nu toegestaan, mits iedereen anderhalve meter afstand houdt.
Dat betekent dat kerken vandaag weer gelovigen kunnen ontvangen. Maar of ze inderdaad de deuren weer openen, verschilt van kerk tot kerk.
De prominentste kerk in de provincie, de Domkerk, doet dat in ieder geval wel.

07:00 uur Infectieradar RIVM offline door lek

De site waarmee het RIVM klachten van mensen verzamelt over klachten die kunnen wijzen op coronaklachten, is uit de lucht. Er is een datalek geweest.
''Wij kregen vandaag een melding dat privacygevoelige informatie vindbaar was door een aantal handelingen in de vragenlijstapplicatie. Daarop is de database direct offline gehaald'', verklaart het instituut op zijn website.
De softwareleverancier van het RIVM heeft al een oplossing aangedragen die nu wordt getest. Of er inderdaad gegevens van mensen op straat zijn komen te liggen, is nog niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.