RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De GGD kan niet alles en iedereen testen op corona en aantal coronapatiënten op de ic blijft dalen


PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
IN HET KORT:
- De GGD kan niet alles en iedereen testen op corona. Er moet alleen getest worden bij risico's
- Aantal coronapatiŽnten op IC met vier gedaald
- Twee ziekenshuisopnames in provincie, dodental gelijk gebleven
22.55 uur   Liveblog gesloten
Dit was hem dan! Voorlopig was dit het laatste liveblog over de coronacrisis. We brengen al het nieuws over het virus nog steeds, maar dan in losse berichten op onze site en app.


22.19 uur   'Niet hele sectoren testen, maar alleen bij risico's'
De GGD kan niet alles en iedereen testen op corona. "Hele sectoren zoals de slachthuizen testen op het virus, gaat niet lukken. Het testen moet behapbaar blijven." Dat zei Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de 25 Veiligheidsregio's na een overleg in Utrecht.

Volgens Bruls moet er getest worden als je al weet dat iemand mogelijk besmet is met het virus of als er een behoorlijk risico is op besmetting. "Er moet wel een aanleiding zijn om te testen of om extra onderzoek te doen. Wij kunnen niet oneindig een beroep doen op de capaciteit van de GGD. De GGD'en in het land zijn al enorm belast. Daarom moeten wij risicogestuurd optreden", aldus Bruls. Hij zegt dat per regio moet worden gekeken welke maatregelen het beste kunnen worden genomen.


22.14 uur   Een tip voor de klussers onder ons


21.12 uur   Wethouder op werkbezoek


21.08 uur   Steun voor de cultuursector


20.51 uur   Verdere daling op IC
Het aantal coronapatiŽnten dat op de Intensive Care verblijft, bedraagt 92. Dat zijn er 4 minder dan de dag ervoor. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS).

Er liggen daarnaast 477 non-COVID-patiŽnten op de IC, 72 minder dan de voorgaande dag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Ondertussen is het aantal opgenomen COVID-patiŽnten zowel op de IC als daarbuiten laag. Sinds een maand worden dagelijks slechts enkele COVID-patiŽnten opgenomen. Indien dit beeld stabiel blijft, zal het totaal aantal COVID-patiŽnten in het ziekenhuis nog verder dalen."

Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt 365. Dat zijn er 98 minder dan in het weekend.


20.49 uur   Drukke Hemelvaart leidde niet tot meer besmettingen
De gevreesde toename van coronapatiŽnten door de drukte op Hemelvaart is uitgebleven, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ook de opening van de basisscholen heeft tot nu de cijfers niet beÔnvloed. Kuipers zegt wel dat er een reŽle kans is dat er mensen besmet geraakt zijn bij de anti-racisme-demonstratie op de Dam, vorige week. Maar volgens hem is het maar de vraag of dat terug te zien is in de cijfers van volgende week.


17.42 uur   RIVM: Datalek in infectieradar is niet misbruikt
Niemand heeft misbruik gemaakt van het gat in de beveiliging van de Infectieradar, een website waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona.

Alleen een journalist van de NOS en een beveiligingsdeskundige die de omroep waarschuwde, hebben gegevens ingezien, zegt het RIVM. Het RIVM werd zaterdag op het lek gewezen. Iedere deelnemer aan de Infectieradar heeft een eigen code, die in de adresbalk staat.


17.21 uur   Terugblik op eerste schooldag
De tijd van onlinelessen en speciale roosters is voorbij: iedereen kan weer naar school. Op de Nieuwe Regentesseschool in Utrecht wordt gewerkt in verschillende diensten.

"Van half 9 tot kwart voor 9 komen de gezinnen en van kwart voor 9 tot 9 de alleenstaande ouders, om een beetje te spreiden", vertelt directeur Nartano Glijn. Ook hebben de klassen verschillende in- en uitgangen gekregen, om de drukte rond de school ook zoveel mogelijk te spreiden.

De eerste schooldag op de Nieuwe Regentesseschool in Utrecht16.48 uur   Een lesje geschiedenis


16.20 uur   Pouw Vervoer in Vianen wil duidelijkheid
Busbedrijven zitten klem tussen twee RIVM-richtlijnen, vindt directeur Johan Pouw. Als scholen bussen inhuren dan gelden regels voor besloten busvervoer, maar als het openbaar vervoer uitvalt zijn richtlijnen voor vervangend vervoer leidend. Dat houdt in dat in de eerste situatie maximaal twaalf passagiers de bus in mogen en in de tweede situatie maximaal dertig.

Meer lees je hier.


16.15 uur   Mondkapje op in de regiotaxi
Ook in de regiotaxi moeten reizigers een mondkapje dragen. De maatregel is ingevoerd in het belang van de veiligheid en gezondheid van de gebruikers van de taxi, zegt de provincie Utrecht.

Mensen die geen mondkapje opdoen, mogen de regiotaxi niet in. Ook moeten de passagiers zelf zorgen voor iemand die hen de taxi in helpt, als dat nodig is, want de chauffeur mag niet helpen.

Verder worden de passagiers bij het aanvragen van een rit met de regiotaxi gevraagd naar gezondheidsklachten. Mensen die klachten hebben, mogen geen gebruik maken van de taxi.


15.48 uur   Slecht bereikbaar


15.42 uur   Huisartsen schrijven minder antibiotica voor
Sinds de corona-pandemie zijn er dus minder antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel in Utrecht. Nivel heeft de cijfers vergeleken met vorig jaar.

Daaruit blijkt dat in week 19 van dit jaar 360 mensen per 100.000 patiŽnten antibiotica voorgeschreven kregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde week ruim 200 meer. De sterke daling begon in week 12, dat was de week dat scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en mensen werden opgeroepen om thuis te werken.


15.31 uur   Lekker studeren


14.44 uur   Alle openbare toiletvoorzieningen zijn weer open


14.18 uur   Twee coronapatiŽnten opgenomen, dodental blijft gelijk
In de provincie Utrecht is het aantal sterfgevallen vanwege corona gelijk gebleven op 419. Het aantal provinciegenoten dat met een coronabesmetting is opgenomen in het ziekenhuis is met twee gestegen naar 875.

In totaal zijn in heel Utrecht volgens de dagelijkse cijfers van het RIVM 3787 mensen positief getest op het virus, een stijging van twaalf. Omdat niet iedereen wordt getest is de algemene aanname dat het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger ligt.


12.39 uur   'Geef studenten meer tijd om met ov te reizen'
Studenten zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om met trein, bus, tram en metro te reizen. Ze hebben toegang tot de universiteit en het contact met medestudenten en docenten nodig om kennis op te doen en zichzelf te ontwikkelen, zeggen de rectores magnifici van vijftien universiteiten, waaronder Universiteit Utrecht.

Studenten kunnen straks mogelijk tussen 11.00 en 15.00 uur met het openbaar vervoer reizen. Binnen die periode moeten ze naar de campus reizen, college volgen en weer terug naar huis. Dat is volgens de universiteitsbestuurders te krap. "Geef studenten ook in deze crisisperiode de ruimte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Die ruimte organiseren wij op onze universiteiten. Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen. Het is een investering in de toekomst."


11.50 uur   Utrecht krijgt nieuwe teststraat
GGD regio Utrecht opent binnenkort een nieuwe locatie in de stad Utrecht waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Waar die teststraat komt, kon de GGD nog niet melden. Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar die nieuwe plek. "Dit gebeurt in overleg met de gemeente, want zo'n plek moet aan allerlei randvoorwaarden voldoen. Zo moeten er auto's in kunnen en er moet elektriciteit aanwezig zijn", laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht. De GGD verwacht eind deze week meer bekend te kunnen maken.


11.30 uur   Storing bij coronalijn


10.16 uur   Kermisbranche voert actie om weer open te kunnen
De kermisbranche voert deze week actie om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak de attracties zo snel mogelijk weer te laten draaien. Vijftig echtgenotes van kermisexploitanten overhandigen morgen op het Binnenhof een open brief ter ondersteuning van een motie van het Kamerlid Wybren van Haga, waarin wordt gevraagd de kermissen eerder dan 1 september open te stellen.

De Nederlandse Kermisbond dient daarnaast samen met zusterorganisatie BOVAK deze week een protocol in bij het ministerie van Economische Zaken, waarin beschreven staat hoe de kermissen met inachtneming van de coronamaatregelen weer veilig open kunnen. "Met vereende krachten werken we eraan om de hele bedrijfstak weer aan de gang te krijgen", zegt directeur Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond, spreekbuis namens circa 700 kermisexploitanten.

In een recent rapport over de gevolgen van de coronacrisis gaf 60 procent van de kermisondernemers aan op korte termijn ernstige liquiditeitsproblemen te verwachten.


09.02 uur   Parkschool Amersfoort weer terug naar normaal
"Het is ontzettend leuk dat we weer bij elkaar zijn", zegt juf Sanne van Parkschool Amersfoort. Vanaf vandaag staan alle tafeltjes weer tegen elkaar aan en is de school weer volledig open." Vanaf vandaag gaan alle basisschoolleerlingen weer fulltime naar school en dat betekent dat alle kinderen weer met elkaar les hebben.

"De afgelopen tijd was wel heel intensief. We moesten natuurlijk heel flexibel zijn: eerst was het allemaal digitaal, heel erg wennen voor de kinderen, ouders en collega's", vertelt Sanne. "Toen vanaf 11 mei mocht 50 procent naar school, was dat ook wennen. En nu mogen weer terug naar bijna normaal."08.33 uur   'Klanten negeren massaal coronaregels in winkels'
Klanten in winkels houden zich niet langer aan de 1,5 meter afstand en negeren ook steeds vaker de andere coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV onder winkelpersoneel.

Van de 800 winkelmedewerkers die de vragenlijst hebben ingevuld, zegt ruim 90 procent dat klanten te dichtbij komen en niet langer een winkelmandje of -wagen meenemen. Ook nemen mensen weer hun kinderen mee naar de winkel, die onbegeleid rondrennen en alles aanraken. Personeel dat klanten hierop aanspreekt, riskeert een agressieve reactie.


06.34 uur   Nederlandse economie in historisch diepe recessie
Dit jaar krimpt de Nederlandse economie met bijna 6 procent, schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Daarmee maakt Nederland momenteel de diepste economische dip in honderd jaar door, schrijft de NOS.

De zwaarste schok ligt inmiddels achter ons. In het tweede kwartaal moesten allerlei sectoren verplicht dicht. Naar verwachting veroorzaakte dit een krimp van 8 procent tussen eind maart en begin juni. Met name de horeca kreeg afgelopen maanden een ongenadig harde klap.

In andere sectoren moet de zwaarste periode nog komen. Zo komt de grootste klap voor de industrie waarschijnlijk pas in het derde kwartaal. Ook zullen steeds meer zzp'ers en flexwerkers zonder werk komen te zitten. De Rabobank denkt dat er ook meer reorganisaties en faillissementen aankomen, waardoor ook meer werknemers met vaste contracten hun baan gaan verliezen.05.36 uur   'Uitslag coronatest laat lang op zich wachten'
De chaos rond de coronalijn is nog altijd niet ten einde. Doodnerveuze burgers die bellen naar de GGD voor de uitslag van hun test, krijgen nul op rekest, terwijl al lang bekend is of ze wel of niet zijn besmet. Dat schrijft De Telegraaf.

Medewerkers die worden gebeld door bezorgde patiŽnten en de uitslag op hun scherm zien, mogen die niet doorgeven omdat de identiteit van de persoon niet zou kunnen worden vastgesteld. Controlevragen, bij veel bedrijven en organisaties gebruikelijk in die gevallen, wil de GGD niet invoeren. De opdracht is: mensen worden zelf gebeld.

De krant sprak meerdere werknemers die telefoondiensten draaien. Zij geven in veel gevallen, uitdrukkelijk tegen de richtlijnen in, alsnog het resultaat van de testen omdat ze meeleven met de ongeruste mensen die ze aan de lijn krijgen. "Het is een chaos. De meerderheid wordt veel te laat gebeld", zegt een van hen. Een ander bevestigt: "Dat is eerder regel dan uitzondering." De GGD ontkent dat er een groot probleem is.


05.35 uur   Week geleden dat horeca weer open ging
Vandaag is het precies een week geleden dat horecaondernemers de deuren weer mochten openen. RTV Utrecht zocht een aantal van hen op en vroeg hoe week 1 na de lockdown was verlopen.

Een algemene conclusie is dat het flink aanpassen was voor klanten en personeel, maar er was ook blijheid: "het gaat weer leven en daar gaat het om."


05.30 uur   Liveblog van gisteren
Dat kun je hier alsnog bekijken.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -