Pouw vervoer worstelt met coronaregels en wil duidelijkheid van overheid

© RTV Utrecht
VIANEN - Vervoerbedrijf Pouw uit Vianen is blij met alle aandacht die er is voor de touringcarbedrijven. Dit weekend maakte het bedrijf in de media bekend dat ze dertig mensen per bus gaan vervoeren en zich niet zullen houden aan het toegestane aantal van twaalf passagiers. Johan Pouw: "De regels zoals ze nu zijn kloppen niet."
Busbedrijven zitten klem tussen twee RIVM-richtlijnen, vindt directeur Johan Pouw. Als scholen bussen inhuren dan gelden regels voor besloten busvervoer, maar als het openbaar vervoer uitvalt zijn richtlijnen voor vervangend vervoer leidend. Dat houdt in dat in de eerste situatie maximaal twaalf passagiers de bus in mogen en in de tweede situatie maximaal dertig.

MEER BUSSEN

Het is een situatie in de branche voor scheve ogen zorgt. Johan Pouw: "Vanmorgen hebben wij bijvoorbeeld schoolkinderen opgehaald. Die mogen dus met niet meer dan twaalf in een bus omdat we dan dus besloten rijden. Maar voor een school is het toch niet te doen om 150 kinderen op te laten halen? Theoretisch gezien betekent dat we dan met dertien bussen moeten komen, dat zijn extra kosten."
Schep duidelijkheid in de regelgeving. Dat is de oproep van Pouw en andere busvervoerbedrijven. De branchevereniging KNV probeert al tijden het zelf opgestelde protocol onder de aandacht te krijgen. Alleen een reactie van de overheid blijft vooralsnog uit. "Waarom het dan niet wordt goedgekeurd is dan op een gegeven moment een vraag", zegt Johan Pouw. "Als wij dan een bekeuring krijgen omdat we geen twaalf maar dertig mensen in de bus hebben, leg mij het verschil dan maar uit met het standaard openbaar vervoer of het vliegtuig." Die discussie wil de branche graag aangaan. Vandaar dat een boete niet afschrikt.

MEER DAN SCHOOLREISJE

De branche verwondert zich erover dat er nog geen reactie is op het protocol. Ze zijn een essentiële bedrijfstak die mobiliteitsproblemen oplost, vinden ze zelf. Denk aan festivals en voetbalwedstrijden: "Wij doen meer dan alleen het schoolreisje. Wij werken ook tijdens al die grote evenementen. Zonder meer hulp en steun van de overheid gaan we het niet halen. Op de een of andere manier kunnen vliegtuigen en Schiphol op veel steun rekenen. Ergens zitten die hoger op de ladder in van alles en nog wat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.