Inwoners Soesterberg boos na 'flinke uitglijder' wethouder in dossier Oude Tempel

Wethouder Kundic tijdens een eerdere informatiebijeenkomst over Landgoed Oude Tempel.
Wethouder Kundic tijdens een eerdere informatiebijeenkomst over Landgoed Oude Tempel. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOEST/SOESTERBERG - Soesterbergers zijn boos over een uitspraak van wethouder Nermina Kundic over Landgoed Oude Tempel. In een interview met Hart van Nederland over de woningbouwplannen voor het bos zei de wethouder: "Dat gaan we ook doorzetten." Een schop tegen het zere been van de tegenstanders van dit plan, de gemeenteraad moet namelijk nog beslissen. De wethouder laat weten dat ze haar reactie in het interview "te eenzijdig" vindt weergegeven.
De uitspraak getuigt van weinig inlevingsvermogen in de burgers van Soesterberg, vindt actiecomité Landgoed Oude Tempel. Ook leden van de gemeenteraad zijn niet blij met de uitspraak van wethouder Kundic. "Het is een flinke uitglijder", zegt Yolande Gastelaars van Democraten Soest Natuurlijk (DSN). "Zo ga je toch niet met je inwoners om?"

STILLE BIJEENKOMST

Kundic deed de uitspraak in een uitzending van Hart van Nederland, waarin aandacht werd besteed aan de stille bijeenkomst van afgelopen vrijdag. Ze zei: "Overal waar je wil bouwen, zijn omwonenden het er vaak niet mee eens, maar dit is de plek waar we al heel lang met elkaar van plan zijn om dat te doen en dat gaan we ook doorzetten."
Volgens Rob de Kuijer van het actiecomité was dit een flinke domper voor de honderden mensen die vrijdag in de regen actievoerden om het bos te redden. "Met haar opmerking zette wethouder Kundic tevens de raadsleden van de gemeente Soest neer als machteloze pionnen", schrijft het comité in een reactie. "En maakte zij het inspreken van afgelopen woensdag tot een schertsvertoning."

EXCUSES

Gerben Stormbroek van Partij Ons Soesterberg begrijpt de verontwaardiging en wil dat de wethouder haar excuses aanbiedt voor de uitspraak. Zijn partij, POS, is mede opgericht vanwege de onvrede rondom de woningbouwplannen voor Landgoed Oude Tempel. "Inwoners voelen zich niet serieus genomen door de gemeente", legt hij uit. "De wethouder loopt vooruit op een beslissing waar de gemeenteraad nog niet eens over gesproken heeft, een uitermate domme zet."
Ook GroenLinks snapt er niks van. Volgens fractievoorzitter Rosan Coppes toont de wethouder weinig empathie. "Ze had ook een blijk van medeleven kunnen tonen", stelt Coppes. De grootste partij in Soest, Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), denkt dat de gemeente in dit "gevoelige dossier" voorzichtiger moet zijn bij het kiezen van woorden. "Ik begrijp dat burgers het op deze manier opvatten."

COLLEGE

Toch is er volgens de fractievoorzitter van GGS niets verkeerds gezegd. "De wethouder spreekt namens het college van burgemeester en wethouders", legt Jan Paauw uit. "Zij stellen voor aan de raad om woningen te bouwen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg. En dat gaan ze doorzetten."
Ook de partij van wethouder Kundic, D66, staat vierkant achter haar. "Het gaat helemaal drie keer nergens over", reageert fractievoorzitter Rolf-Jan Sielcken. Volgens hem halen de tegenstanders van het plan alles uit de kast om de woningbouw op het laatste moment tegen te houden. "Ze zoeken spijkers op laag water. Ik word een beetje moe van die mensen."

'EENZIJDIG WEERGEGEVEN'

In een reactie aan RTV Utrecht laat Kundic weten dat ze haar reactie in Hart van Nederland "eenzijdig" vindt weergegeven. "Ik snap juist heel goed dat de plannen voor Oude Tempel emoties oproepen bij omwonenden. Ik heb begrip en ook bewondering voor de grote betrokkenheid die mensen tonen als het om hun leefomgeving gaat. Daarnaast is mijn overtuiging dat de uitbreiding van aaneengesloten robuuste natuurgebieden, binnen het programma Hart van de Heuvelrug, en de plannen voor het natuur inclusief wonen op Oude Tempel juist bijdragen aan een hoge kwaliteit van wonen en leven. Dus aan de ene kant veel aandacht voor natuur en aan de andere kant ook aandacht voor een meer verbonden dorp Soesterberg en de voorzieningen die daar bij horen."
Op de vraag hoe het kan dat er een document staat op oudetempel.nl, waarin nu al uitgegaan wordt van vaststelling door de raad op 11 juni 2020, zegt de wethouder dat het document onderdeel is van het voorgestelde bestemmingsplan. "Het betreft een concepttekst die is opgesteld met het oog op de vaststelling van het bestemmingsplan. Komt het niet tot een vaststelling, dan blijft het een concepttekst. Komt het op 11 juni wél tot een vaststelling, dan is dit de tekst die gepubliceerd wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.