Verhuurder drugslab Veenendaal hoeft niet terug naar de gevangenis

© Koen Laureij
VEENENDAAL - Een 53-jarige oud-ondernemer uit Breukelen, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot drugslab in een bedrijfspand in Veenendaal, hoeft niet terug naar de gevangenis. De rechter veroordeelde de man tot 200 dagen gevangenisstraf, waarvan 101 dagen voorwaardelijk. Omdat hij de resterende 99 dagen al in voorarrest heeft gezeten, blijft hij op vrije voeten.
Het vonnis van de rechtbank in Utrecht is iets lager dan de eis van de officier van justitie, maar ook die vond dat de man genoeg tijd in de gevangenis had doorgebracht. Alleen de voorwaardelijke celstraf die het OM twee weken geleden als stok achter de deur eiste, was een stuk langer. De rechtbank weegt in het voordeel van de man mee dat het te lang heeft geduurd voor de strafzaak werd afgehandeld.

HOOFDVERDACHTE VOORTVLUCHTIG

De verdachte werd opgepakt toen bij een inval in bedrijfspand De Generaal aan de Citadel in Veenendaal drie jaar geleden een compleet drugslaboratorium werd ontdekt. Binnen werden 80.000 tabletten MDMA, 11 kilo heroine en 3.000 kilo hennep aangetroffen. De man uit Breukelen huurde het gebouw, waarin verschillende bv's van hem gevestigd waren. Hij leverde onder meer allerlei goederen en wijnen aan de horeca.
De verdachte verhuurde een groot deel van het pand door aan een voortvluchtige man, die het gebruikte voor de productie en verwerking drugs. De oud-ondernemer zegt dat hij niets met die activiteiten te maken had. Maar volgens de rechtbank had hij kunnen weten dat er iets illegaals gebeurde in zijn pand. Hij werkte daaraan mee door bedrijfsruimte en auto's ter beschikking te stellen. Ook bestelde hij machines en grondstoffen voor zijn huurder, die werden gebruikt in het drugslab.
Volgens zijn advocaat was de man uit Breukelen een zogenoemde katvanger. Na de ontdekking van het drugslab werden naast de oud-ondernemer nog vijf verdachten aangehouden. De zaak tegen vier van hen werd geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. Naar de vermeende hoofdverdachte Ed K. wordt nog gezocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.