Indoor speelparken worstelen met 'kromme' coronaregels: zij wel open, wij niet

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Exploitanten van indoor speelparken hebben heel wat te stellen met de coronarichtlijnen. Naast de vele regels waaraan ze moeten voldoen om weer open te mogen, kan het per regio verschillen hoe de noodverordening is ingevuld. Zo moeten trampolinehallen in de provincie Utrecht de deuren vooralsnog gesloten houden, terwijl vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam en Arnhem gewoon open zijn. Intussen klinkt de roep om landelijke uniformiteit steeds harder.
Branchevereniging HISWA-RECRON heeft een protocol opgesteld waarin richtlijnen voor trampolineparken zijn opgesteld. De vestigingen van Jumpsquare in Baarn en Nieuwegein hadden gemeentelijke toestemming om open te gaan met maximaal dertig bezoekers en op reservering. Dit weekend werd daar voorlopig toch een streep doorgezet. "Trampolineparken en klimhallen vallen onder de sport- en fitnessgelegenheden en zijn dus voorlopig nog niet toegestaan", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).
Indoor speelparken hebben de afgelopen tijd coronaprotocollen voorgelegd aan gemeenten om weer open te mogen. Maar uiteindelijk hakt de voorzitter van de veiligheidsregio de knoopt door, zegt de VRU. In Utrecht is dat Jan van Zanen. "De noodverordening die de veiligheidsregio's opstellen is steeds de vertaling van landelijk beleid, waarbij de voorzitter kan interpreteren. Dat is lastig, maar we streven naar een zo helder mogelijk en uniform mogelijk beleid", aldus de VRU.
Jumpsquare, het grootste trampolinebedrijf van Nederland, is het niet eens met het besluit en zegt meerdere keren te hebben aangegeven een indoor speelpark te zijn. Het bedrijf laat het vooralsnog bij een korte reactie. "Er is veel onduidelijkheid en men gaat hierover nog in vergadering."
Jumpsquare in Baarn.
Jumpsquare in Baarn. © RTV Utrecht
WEL TRAMPOLINESPRINGEN BIJ PLAY-IN
Trampolinespringen kan wel bij attractiepark Play-in in het Utrechtse Leidsche Rijn. Deze hal in The Wall in Leidsche Rijn heeft een oppervlakte van maar liefst 6000 vierkante meter, verdeeld in twee aparte ruimtes met elk een eigen invulling. Eigenaar Frans Jansen: "Ons bedrijf valt onder de pretparken, dus bij ons mag er wel worden gesprongen." Bij Play-in is ook een binnenspeeltuin te vinden en er zijn verschillende klimmuren, die op aanvraag zijn te boeken. Ondanks de grootte van de hal mogen op reservering dertig 'jumpers' naar binnen.
Ik ben een ondernemer en denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden
Frans Jansen, eigenaar Play-in
"Vorige week zijn we opengegaan en zijn er handhavers langsgeweest. Zij lieten ons weten dat alles in orde is", zegt Jansen. Maar ook hij worstelt met de coronarichtlijnen. "Het is beetje krom en soms ook ridicuul. Bij de fietsenwinkel hier mogen honderd mensen naar binnen en hier dertig. Dat is niet helemaal eerlijk. Maar goed: ik ben een ondernemer en ik denk in mogelijkheden, bij de overheden lijkt soms meer in onmogelijkheden te worden gedacht."
Play-in werkt met tijdsblokken van één uur en niet-jumpers dienen buiten het bedrijf te wachten." Daarnaast moet er een gezondheidsverklaring worden afgegeven en gelden zijn er veel regels om de gezondheid te waarborgen. "Wij hebben in deze enorme hal bovendien een buitengewoon goed ventilatiesysteem waarbinnen wij elk uur de gehele ruimte veertien keer van verse lucht voorzien. De temperatuur is perfect regelbaar, wij houden deze continu op 21 graden."
Dertig mensen is voor ons niet rendabel
KidZcity-eigenaar Martijn Switser
Speelparadijs KidZcity in Utrecht is nog dicht. "Dertig mensen, dat is voor ons niet rendabel", zegt eigenaar Martijn Switser. Op 1 juli wil de hal de deuren weer openen. Dan mogen er honderd volwassenen naar binnen, exclusief kinderen. Dit zal zijn met twee tijdsloten gaan en reserveren is verplicht. KidZcity werkt aan een reserveringssysteem, maar in de speelhal is alles al klaar en coronaproof. "Dus mochten er nog wat veranderen in de noodverordening, dan kunnen we eventueel ook eerder open dan 1 juli."
Jansen van Play-in kan het zich niet permitteren om niet open te gaan. "We zijn drie maanden dicht geweest en ik heb veertig man in dienst. Ondanks dat er maar dertig mensen naar binnen mogen, moet ik wel open om wat omzet te generen en niet om te vallen." Jansen hoopt dat de maatregelen snel worden versoepeld. "Ik begrijp dat we voorzichtig moeten zijn, maar ik denk dat wij aan alle voorwaarden kunnen voldoen om meer bezoekers toe te laten."

BALLORIG

Binnenspeeltuin Ballorig, met vestigingen in Utrecht, Houten en Veenendaal, is vorige week ook opengegaan voor maximaal dertig bezoekers die moeten reserveren. "In de weken dat we dicht waren zijn al onze vestigingen van top tot teen schoongemaakt. Daarnaast hebben we conform het RIVM en de GGD belangrijke maatregelen getroffen zodat iedereen weer veilig bij ons kan komen spelen." In een video wordt uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat.
Ook de indoor speeltuinen van Monkey Town in Maarssen, IJsselstein en Leerdam zijn weer open. "Samen zorgen we voor een schone en veilige speelomgeving. Momenteel geldt er een restrictie op het maximaal aantal bezoekers. Daarom is vooraf reserveren van je bezoek verplicht en kunnen we per tijdsblok slechts een beperkt aantal bezoekers toelaten." Ook hier een filmpje dat bezoekers laat zien wat ze kunnen verwachten.

BOWLEN

Bowlingbanen zijn nog niet open. Ze behoren ook tot het schemergebied van de coronarichtlijnen. Ze zien zichzelf als horeca, maar worden beschouwd als sportaccommodatie. De Nederlandse Vereniging van Bowlingondernemers is het hier niet mee eens en stelt dat het bowlen slechts 5 procent van de omzet vormt. Bison Bowling, met banen in Utrecht en Maarssenbroek, verwacht 1 juli weer open te kunnen. "We wachten op toestemming vanuit Den Haag. Ondertussen hebben we alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen om coronaproof bowlen mogelijk te maken."
Ook klimmen wordt gezien als sport en niet als een uitje. Klim- en boulderhallen mogen wel een buitenparcours hebben, maar hun hallen mogen pas op 1 juli open. Een landelijke petitie heeft niet gebaat. Tot slot dan de escaperooms en lasergamehallen, waarvan er in de provincie Utrecht tientallen zijn. Sinds 1 juni mogen ze met de nodige maatregelen weer open. Hier is duidelijk sprake van spel en geen sport, stellen de beleidsmakers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.