'Student moet collegegeld per studiepunt kunnen betalen'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Studenten moeten uiterlijk in 2023 collegegeld kunnen betalen per vak in plaats van per jaar. Zo kunnen ze in hun eigen tempo studeren, wat handig is als ze een studie combineren met een baan of mantelzorg of als ze een handicap hebben. Een voorstel daartoe van VVD en PvdA, waarover dinsdag wordt gestemd, kan waarschijnlijk op een Kamermeerderheid rekenen, meldt het AD.
Bij een aantal universiteiten en hogescholen, in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, loopt sinds 2017 al een experiment met dit zogeheten flexstuderen. Studenten betalen per studiepunt iets meer dan 40 euro. Normaal gesproken betalen alle voltijdsstudenten collegegeld voor een heel jaar, zo'n 2000 euro per jaar.
De pilot duurt nog tot en met 2023, maar VVD-Kamerlid Dennis Wiersma uit Utrecht wil dat alle studenten op alle universiteiten en hogescholen zo snel mogelijk het wettelijke recht krijgen om op deze manier te studeren. "Nu zijn het een paar honderd studenten die deze kans krijgen en die moeten dan ook nog het geluk hebben dat ze op een bepaalde school zitten en vaak ook nog een bepaalde opleiding doen", zegt Wiersma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.