Man dwingt kassameisjes met naaktfoto's om nepgeld in te wisselen voor echt geld

© RTV Utrecht
UTRECHT - Twee jonge caissières die bij vestigingen van AH en Kruidvat in Utrecht werkten zijn vorig jaar gedwongen om vals geld aan te nemen en in te wisselen tegen echt geld. Dat stelt het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een eerste voorbereidende zitting tegen een 20-jarige verdachte uit Tiel.
Hamza A. en zijn handlangers zouden tussen juli en december kleine aankopen hebben gedaan die bij de meisjes met valse briefjes van 50 euro werden afgerekend. De caissières moesten dan echt geld teruggeven. A. zou hebben gedreigd om naaktfoto's van de meisjes naar buiten te brengen als zij niet meewerkten.

MEISJES VERDACHT

De twee meisje zijn volgens het OM vanaf juli vorig jaar vijf maanden lang door de verdachte afgeperst. De zaak kwam op 19 december aan het licht toen de winkels het omwisselen van het valse geld ontdekten en de caissières zelf als verdachten werden aangehouden.
Voor het inwisselen van de valse bankbiljetten zou de verdachte ook vier jongens hebben ingezet van 14, 15 en 16 jaar oud. De officier van justitie ziet hen ook als slachtoffer, omdat zij door A. zouden zijn gedwongen om mee te werken aan de criminele activiteiten.

RECIDIVIST

Het OM verdenkt A. officieel onder meer van mensenhandel, criminele uitbuiting en het uitgeven van valse bankbiljetten. Hij is ondanks zijn jonge leeftijd in het verleden al meerdere keren veroordeeld voor onder meer bezit en verspreiden van vals geld en staat al jaren onder toezicht van hulpverleners. Om te voorkomen dat hij in afwachting van het vervolg van de rechtszaak weer in de fout gaat, blijft hij voorlopig vastzitten.
Hoe A. met de meisjes in contact is gekomen en hoeveel hij met het inwisselen van het valse geld heeft verdiend is nog onduidelijk. Dat zal uitgebreid besproken worden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die is gepland op 3 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.