Ballonvaarders aan de grond door coronaregels: 'Als KLM mag vliegen, dan wij ook'

© Dutch Ballooning Amersfoort
SOEST/AMERSFOORT - Ballonvaarders zijn door de uitbraak van het coronavirus dubbel gedupeerd. Vanwege de coronaregels mogen zij niet de lucht in en er is ook geen zicht op versoepeling van die regels. Ondernemers in onder meer Amersfoort en Soest zagen hun omzet het afgelopen voorjaar tot het nulpunt zakken. Tot overmaat van ramp worden ze ook niet financieel gecompenseerd, omdat de branche voor personenvervoer door de lucht niet is toegekend. "Vliegtuigen mogen ook weer vliegen, maar wij staan letterlijk aan de grond."
Van de circa 230 ballonvaarders die Nederland telt, komt naar schatting 10 tot 15 procent uit de provincie Utrecht. Voor hen start het vaarseizoen doorgaans in april, maar dit voorjaar niet. "We hebben veel annuleringen gehad en weinig nieuwe aanvragen", verzucht Niels Kon van Wiegers Ballonvaarten in Soest. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is hij al zeker 400 passagiers misgelopen. "We moeten veel mensen teleurstellen."
Ook voor de Amersfoortse ondernemer Judith van Dormael zijn het zware tijden. Ze heeft een evenementenlocatie, maar is ook eigenaar van ballonvaartbedrijf Dutch Ballooning. "We zitten in een misère, want de omzet is nul komma nul. We hebben een FC Utrecht-luchtballon en de club wilde dit jaar van alles gaan organiseren met die ballon vanwege het 50-jarig bestaan, maar dat is allemaal tijdelijk stilgelegd."
Dutch Ballooning in andere tijden.
Dutch Ballooning in andere tijden. © Dutch Ballooning Amersfoort

GEEN VERSOEPELING IN ZICHT

Voldoende afstand houden in een mandje is niet mogelijk en dus staan de coronaregels het dus niet toe dat er gevlogen wordt. Tot ongenoegen van ondernemers en branchevereniging KNVvL. Extra zuur is dat er momenteel geen uitzicht is op versoepeling van de regels voor ballonvaarders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.