RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De bieb in Montfoort sneuvelde door gebrek aan geld, en dat kan in meer gemeentes gebeuren

PROVINCIE UTRECHT - Als gemeenten er komende jaren geen geld bij krijgen van het Rijk dan zullen voorzieningen als het zwembad, de bibliotheek en musea verdwijnen. Dat gebeurde al in Montfoort waar de bieb een paar jaar geleden het veld moest ruimen.

"In het verleden hebben we die wegbezuinigd", zegt Petra van Hartskamp, de burgemeester van Montfoort. "We zijn voorzichtig begonnen om een start te maken met een nieuwe bieb die gebruikmaakt van de omliggende voorzieningen. Maar als die voorzieningen ook onder druk komen te staan dan kan die nieuwe, bescheiden bibliotheek ook niet succesvol van start gaan."

BRANDBRIEF
Van Hartskamp stuurde gisteren samen met nog eens 20 burgemeesters een brandbrief aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin vraagt ze om meer geld vanuit Den Haag. De afgelopen jaren hebben gemeenten er veel extra taken bijgekregen zoals de Jeugdzorg en de WMO. Daarnaast dreigen met name kleine en middelgrote gemeenten straks minder uit het Gemeentefonds te krijgen doordat het Rijk het geld anders gaat verdelen.

Van Hartskamp: "Dat betekent dat we meer moeten bezuinigen. De urgentie is heel groot. Bijna alle burgemeesters hebben hun handtekening gezet onder de brandbrief, dat is uitzonderlijk. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en de taken waarvoor we staan goed uitvoeren en we zien dat het zo niet meer kan."

VOLWAARDIGE BIEB
Voor gemeenten is het lastig om op zorg te bezuinigen dus wordt er gekeken naar cultuur of sport. En dus kan het zomaar zijn dat de bieb het veld moet ruimen, zoals in Montfoort. "Nu moet ik alles ruilen of kopen. En voor mijn kind dat in groep 3 zit is het ook heel vervelend", zegt een vrouw op straat.

"Montfoort hoort gewoon een volwaardige bibliotheek te hebben", vertelt een andere voorbijganger. "Voor kinderen is het van belang en ik vind het zelf ook heel leuk om te lezen. Het is gewoon heel erg belangrijk."

In Montfoort maakt de bieb weer een voorzichtige doorstart. In de stad zijn er een aantal 'boekspots' waar je gratis boeken kunt krijgen. Daarnaast kunnen inwoners boeken bestellen uit de bieb in Woerden die in de eigen woonplaats opgehaald kunnen worden. Maar de vraag is hoelang zoiets kan blijven bestaan. Daarvoor is structureel geld nodig. Van Hartskamp: "Waar het om gaat is dat het per saldo onvoldoende is. We willen onze taken heel graag goed uitvoeren. Nu is het tijd om te zeggen: er moet boter bij de vis."

NIET ONDERTEKEND
De vijf gemeenten die de brandbrief aan het Rijk niet hebben ondertekend zeggen dat ze niet van de brief wisten of dat ze te weinig tijd hadden om te reageren. Onder die laatste reden valt Nieuwegein, die wel expliciet laat weten achter de inhoud van de brief te staan. Amersfoort stelt daarentegen dat de gemeente het op bepaalde punten niet eens is met de brief en daarom geen krabbel heeft gezet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -