RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeente Utrecht schiet sekswerkers financieel te hulp

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil sekswerkers die door de coronacrisis geen inkomen hebben, financieel tegemoetkomen. Sekswerkers mogen van de overheid tot 1 september hun werk niet uitvoeren en missen daardoor een half jaar aan inkomen. Voor bestaande inkomenssteun komt deze groep niet in aanmerking. Daarom wil de gemeente nu zelf deze sekswerkers ondersteunen. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van vanavond.

In Utrecht gaat het tot dusver om vijftien sekswerkers. Waarom bepaalde sekswerkers geen aanspraak kunnen doen op bestaande inkomenssteun vanuit de overheid, komt omdat ze werken via 'opting in'. Dat betekent dat het werknemers zijn die geen werknemerspremies betalen, behalve de Zvw-premie. Zij betalen wel loonheffing en gaan ook gewoon mee in de aangifte loonheffingen.

TUSSEN WAL EN SCHIP
Het zijn dus geen ondernemers, ofwel zzp'ers. Daarom komen ze niet in aanmerking voor de Tozo-regeling die het kabinet door de coronacrisis (tijdelijk) in het leven heeft geroepen. Ze vallen ook niet onder de Now-regeling, want het zijn geen werknemers en ze werken niet voor een werkgever.

Voor de bijstand zou deze groep mogelijk in aanmerking komen, maar dat vindt de gemeente niet wenselijk. Om voor de bijstand in aanmerking te komen, moet je eerst je eigen spaargeld 'opeten'. Helemaal in deze tijden is dat niet wenselijk, meent de raad. Bovendien hebben sekswerkers dat geld nodig om zich goed te verzekeren.

DEVENTER
Omdat het Rijk nog niet met een regeling voor sekswerkers is gekomen, nemen gemeenten nu zelf het voortouw. Zoals in Deventer, waar de raad in de participatiewet een soort maas heeft gevonden waardoor ze de sekswerker kan steunen. Utrecht gaat nu naar de plannen van de gemeente Deventer kijken om ervoor te zorgen dat ook Utrechtse sekswerkers financiële ondersteuning krijgen.

Daarnaast beloofde wethouder Linda Voortman bij het Rijk aan te dringen om sekswerkers die via 'opting in' werken, en gemeenten die hen financieel willen ondersteunen, niet in de kou te laten staan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -