Mountainbikepaden Zeist en Austerlitz weer open: 'Hier is hard aan gewerkt'

© RTV Utrecht
ZEIST - De mountainbikeroutes in Zeist en Austerlitz zijn weer klaar voor gebruik. Vierenveertig dagen lang zijn tientallen vrijwilligers druk bezig geweest om de offroad-paden weer begaanbaar te maken voor fietsers.
Door de aanhoudende droogte en het veelvuldig gebruik van de routes waren veel delen er slecht aan toe en soms zelfs helemaal stuk gereden. Ze zijn weer hersteld en sinds vanavond weer toegankelijk.
Nu ligt op de meest gevoelige delen leemhoudend zand. Dat moet ervoor zorgen dat de grond steviger blijft, ook in droge periode. Daar is mountainbikevereniging MTB Utrechtse Heuvelrug de afgelopen maanden mee bezig geweest. Want nooit eerder moesten de routes al zo vroeg in het jaar daardoor dicht.

ONDERHOUD

"Je kunt gerust zeggen dat een deel gerestaureerd is want het was helemaal uit elkaar gevallen omdat het zo droog was. Ja, hier is hard gewerkt", zegt Marten Hoffmann van MTB Utrechtse Heuvelrug.
Het is eigenlijk nog steeds te droog geeft Hoffman toe maar de regen van de afgelopen dagen is wel goed geweest: het leem en het zand zijn goed genoeg gemengd om stevig te blijven. "We gaan nu ook op proef open. Je moet op een gegeven moment toch gaan rijden."
Het neerslagtekort is nog steeds aan de orde, dat schommelt tussen de tien en twintig millimeter. Daar lijden andere mountaibikeroutes nog altijd onder. Daarom is een deel van de route bij Leersum nog steeds niet toegankelijk voor de sportfietsers.
Hoelang dat nog zo is, is niet zeker. En ook boven Zeist en Austerlitz blijft een donkere wolk hangen. Hoffmann: "Mocht het nou twee weken weer kurkdroog blijven dan moeten we misschien weer stukken gaan sluiten."

MOUNTAINBIKEN

Door de provincie ligt een mountainbikenetwerk dat inmiddels 117 kilometer lang is. De route bij Zeist (17 kilometer) en Austerlitz (15 kilometer) zijn druk bereden. Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan mountainbiken. Ook zijn sinds het begin van de coronauitbraak meer vignetten verkocht die toegang bieden tot de paden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.