RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners en gemeente trekken samen op bij bouwplannen in Park Schothorst

AMERSFOORT - De actiegroep Behoud Park Schothorst wil samen met de gemeenteraad van Amersfoort met een plan komen voor woningbouw in het park. Dat bleek vanavond tijdens een digitale gemeenteraadsvergadering. Eerder werd een plan voor zestig huizen ingetrokken, wegens gebrek aan draagvlak bij omwonenden.

Op initiatief van de gemeente en de actiegroep wordt nu gekozen voor een traject waarin samenwerking voorop staat. De actiegroep Behoud Park Schothorst koppelt aan die samenwerking wel drie voorwaarden. De woningbouwplannen mogen niet groter zijn dan de oorspronkelijke boerderij die er stond, het park moet autoluw blijven en de plannen moeten passen bij de groene beleving van het park. Het aanvankelijke plan stuitte op veel weerstand in de stad. Ruim 4000 mensen tekenden een petitie en er kwamen vele honderden bezwaarschriften.

MEEWERKSTAND
Volgens Hielke Zantema, die namens de actiegroep het woord voerde, zijn de voorwaarden dusdanig geformuleerd dat er brede steun voor zal zijn in de gemeenteraad. "Om zo tot een breed gedragen en haalbare oplossing te kunnen komen." Veel fracties zijn positief over wat zij noemen de 'meewerkstand' van de omwonenden en de gemeente, maar willen zelf ook vooraf een aantal voorwaarden kunnen stellen. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoeveel geld de gemeenteraad over heeft voor de plannen.

We moeten voorkomen dat groepen niet gehoord zijn of zich niet gehoord voelen"
Oud gedeputeerde Bart Krol

Oud gedeputeerde van de provincie Bart Krol gaat als adviseur het proces van samenwerking begeleiden. Hij denkt dat het belangrijk is dat alle belanghebbende partijen aan tafel meepraten. "We moeten voorkomen dat groepen niet gehoord zijn of zich niet gehoord voelen." Een van die partijen is bijvoorbeeld stichting Knarrenhof die graag woningen voor senioren wil realiseren. Ook zorgorganisatie Kwintes ziet mogelijkheden en denkt dat Park Schothorst een ideale locatie is voor een zorgboerderij.

GROEN
Voor de gemeenteraad geldt als belang dat er een doelstelling ligt om jaarlijks duizend woningen te bouwen om het woningtekort tegen te gaan. Dat is in de praktijk vaak al lastig genoeg. Op diverse locaties in de stad stuiten woningbouwplannen op weerstand van inwoners. Het opofferen van het groen en de hoogte van de bebouwing spelen daarbij vaak een rol. De beoogde locatie in Park Schothorst bevindt zich op een terrein dat nu overigens ook deels van beton is en eigendom is van Amfors, die de sociale werkvoorziening in de stad regelt.

Binnenkort praat de gemeenteraad verder over de voorwaarden van de actiegroep en over mogelijke aanvullende eisen die de raad zelf heeft.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -