RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoort stevent af op tekort van 45 miljoen euro

AMERSFOORT - Amersfoort moet financieel alle zeilen bijzetten, anders stevent de gemeente de komende vier jaar af op een tekort van ruim 45 miljoen euro. Dat schijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

In 2019 wist de gemeente de begroting nog rond te krijgen, maar volgens Amersfoort wordt de financiŽle druk steeds groter. "Amersfoort heeft, net als veel gemeenten, te maken met weinig ruimte in de begroting door stijgende kosten voor Jeugdzorg, Wmo, vervangingsinvesteringen en -onderhoud, gestegen lonen en hogere prijzen over de hele linie", meldt de gemeente. Vervolgens kwamen daar ook nog onverwachte uitgaven bij vanwege de coronacrisis. "Al voor de uitbraak van corona bleek dat er druk op de financiŽn zou ontstaan", zegt wethouder Willem-Jan Stegeman. "Toen schatten we in dat die druk verminderd kon worden door ombuigingen en kansen voor inkomsten. Door corona wordt de financiŽle opgave groter."
Taken zoals de uitvoering van de Wmo en Jeugdzorg drukken bij veel gemeenten zwaar op de begroting. Maandag stuurden 21 Utrechtse gemeenten een brandbrief naar Den Haag waarin ze aangeven dat er meer geld bij moet, omdat de situatie steeds nijpender wordt. Om overeind te blijven, overwegen de gemeenten nu om bijvoorbeeld voorzieningen zoals zwembaden en bibliotheken te sluiten. Amersfoort ondertekende de brief overigens niet.
Er zal dus bezuinigd moeten worden, al wil de gemeente blijven inzetten op de drie thema's waar in 2018 voor gekozen is: het realiseren van een duurzame, groeiende, inclusieve stad. "Blijven investeren in de toekomst van de stad, ook als het tegen zit. Wij zien nog steeds de meeste kansen in onze drie grote opgaven. Bovendien maakt de huidige tijd duidelijk dat de vraag naar betaalbare woningen door de coronacrisis alleen nog maar toeneemt. En steeds meer inwoners en ondernemers omarmen het belang van duurzaamheid. Ook moeten we juist nu blijven zorgen dat iedereen mee kan doen in onze stad en zich hier welkom voelt", zegt Stegeman. Daarbij zal volgens de wethouder wel gekeken moeten worden of investeringen bijvoorbeeld uitgesteld of aangepast moeten worden.

Wat ook duidelijk wordt in de brief, is dat er nog veel onduidelijk is over de financiŽle toestand van Amersfoort. Het is bijvoorbeeld nog onbekend hoe hoog de jaarlijkse bijdrage van het Rijk de komende jaren zal zijn. En er is nog niet vastgesteld wat de compensatie vanuit Den Haag wordt voor de coronakosten van gemeenten. Andere onzekerheden zijn dat niet duidelijk is hoe lang de coronacrisis nog zal duren en wat de lange termijn gevolgen zullen zijn voor de economie en werkgelegenheid.

Het college wil samen met de gemeenteraad bekijken hoe het nu verder moet en hoe Amersfoort het hoofd financieel boven water kan houden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -