RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dit zijn de nieuwe teststraten in de regio: 'Testen nu 900 mensen per dag'


UTRECHT - Het is druk bij de coronateststraten in de provincie Utrecht. "We testen nu elke dag 900 mensen", zegt Heleen Glazema van de GGD regio Utrecht (GGDrU). "Dat waren er voor 1 juni slechts 100 per dag."

De GGDrU opende dan ook vandaag een nieuwe testlocatie in personeelsparkeergarage van het UMC Utrecht. Automobilisten, fietsers en wandelaars kunnen daar vanaf nu terecht. Morgen wordt de teststraat die eerder in Soesterberg stond verplaatst naar de Rijtuigenloods in Amersfoort. De GGD zoekt nog naar twee extra teststraten in het zuiden en westen van de provincie.

VOLGENDE DAG
Op dit moment kan iedereen in de regio die getest wil worden uiterlijk de volgende dag terecht, zegt Glazema. "Maar er is geen garantie dat dit ook in de eigen stad kan." Zo kan het voorkomen dat iemand uit Utrecht bijvoorbeeld alleen de volgende dag in Houten terecht kan.

Verslaggever Jordi de Jong gaat langs bij de teststraten in het UMC en bij het Rode Kruis


Glazema benadrukt dat het belangrijk is om een afspraak te hebben. "We zien dat mensen soms zelf naar de teststraat gaan, maar we werken alleen op afspraak." Iedereen die het landelijke nummer 0800-1202 belt voor een afspraak, krijgt ook een e-mail ter bevestiging. "Daarin staat ook het adres van de teststraat waar je wordt verwacht."

Hoewel het landelijke nummer na de aanloopdrukte inmiddels weer goed bereikbaar is, kan het wel langer dan de eerder beloofde 48 uur duren voordat de testuitslag binnen is. "De inzet is om de uitslag binnen twee dagen te hebben", zegt Glazema. "Maar vanwege het grote aantal testen, kan daar nu nog iets vertraging in zitten."

Helaas zit er voor mensen met klachten in dat geval niets anders op dan langer thuis te blijven. Glazema verwacht dat de resultaten er binnenkort wel binnen 48 uur zijn.

RODE KRUIS
Het Rode Kruis heeft vandaag ook samen met de GGD een teststraat speciaal voor wandelaars en fietsers geopend. De straat aan de Koningsweg ging vanmiddag om 14.00 uur open en is speciaal bedoeld voor mensen die geen auto hebben of mensen die dicht bij het centrum wonen.

"Als we deze pandemie onder controle willen houden, zullen we heel veel moeten testen", vertelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "Dat moet ervoor zorgen dat het zich niet weer heel sterk gaat verspreiden en er heel veel slachtoffers vallen. Dus tot er een goed medicijn of vaccin is, blijft testen heel hard nodig."

TESTSTRATEN IN PROVINCIE
In totaal zijn er straks vijf teststraten in de provincie: Utrecht (twee locaties), Amersfoort, Veenendaal en Houten. De bedoeling is dat daar nog meer locaties bijkomen, zegt Glazema. "We willen ook een locatie in het westen van de provincie en een locatie in de richting van Vijfheerenlanden." Op die manier kunnen mensen ook dichterbij hun eigen huis terecht.
Teststraten provincie Utrecht:

- Amersfoort: Rijtuigenloods (per 11 juni), Piet Mondriaanplein 61
- Houten: Expo Houten (P3), Meidoornkade 24
- Utrecht: Rode Kruis (voor mensen die geen auto hebben), Koningsweg 2
- Utrecht: Parkeergarage UMC Utrecht (personeelsingang), Bolognelaan 10
- Veenendaal: De oude fabriek Ritmeester, Vijftien Morgen 4

Het vinden van een locatie blijkt wel een lastige opgave. "Het moet een leegstaand bedrijspand of loods zijn waar je met de auto kunt komen. En de locatie moet het liefst beschikbaar zijn tot het einde van het jaar. Gelukkig denken de gemeenten goed mee."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -