RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bezoekregeling verpleeghuizen uitgebreid, maar dilemma blijft wie naar pa of moe mag


PROVINCIE UTRECHT - Verpleeghuizen waar geen corona is mogen vanaf volgende week weer meer bezoekers per bewoner toelaten. De bezoekregeling wordt uitgebreid van één vaste bezoeker per bewoner, naar twee. Maar het blijft een lastige situatie voor de bewoners, bezoekers én zorginstellingen.

 Op bezoek in het woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen. Op bezoek in het woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen. | Foto: RTV Utrecht

"Waardeloos", noemt mevrouw Luijt het. Vorige week werd ze 90, maar een feestje zat er niet in. Ze woont bij woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen en door corona kon er niet in gezelschap geproost worden. "En dat is heel saai, eenzaam 90 worden."

Half maart gingen de verpleeghuizen op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En dat was afschuwelijk, zegt zorgmanager Rianne Stam van woonzorgcentrum Overdorp. "Ik denk dat heel veel mensen zich niet voor kunnen stellen dat je tien weken je partner niet kunt zien, of je vader of moeder niet kunt bezoeken."

Er kwamen wel alternatieven, zoals beeldbellen, maar dat is volgens Stam "verre van ideaal", want uiteindelijk willen mensen elkaar gewoon echt zien. Dus toen eind mei de coronavrije-verzorgingshuizen weer één bezoeker mochten toelaten, werd meteen alles in het werk gesteld om dat mogelijk te maken.

De hoogtepunten op een dag - een maaltijd, een activiteit, elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken beneden - dat is allemaal weggevallen."
Dirk Vermeulen - teamleider

De afgelopen weken verliepen zonder problemen en daarom mag vanaf maandag de bezoekregeling worden uitgebreid. Verzorgingshuizen waar geen corona is, mogen vanaf dan twee vaste bezoekers per bewoner toelaten. "Maar is het nog minimaal", zegt Stam. "Het blijven lastige dilemma's. Wie mag wel naar pa of moe en wie niet? Dat is echt moeilijk."

DUBBEL GEVOEL
Ook voor het verzorgingshuis zelf levert de situatie een spagaat op. "Je wilt zoveel meer, maar ook op een verantwoorde manier. De leefbaarheid en een plezierige oude dag, dat is waar we hier met z'n allen voor zijn. Aan de ene kant hoop je dat je zo snel mogelijk weer naar normaal kunt. Tegelijkertijd voel je ook de angst van 'als we het virus maar buiten houden'", zegt Stam.

Tot nu toe is dat gelukt, maar de angst blijft. "We zijn heel blij dat we geen bewoners met corona hebben gehad. En we hopen ook dat we, door zo zorgvuldig mogelijk te werken, dat zo kunnen houden."

Want als het virus buiten de deur blijft, kan de bezoekregeling straks steeds verder uitgebreid worden. En daar is veel behoefte aan, zegt teamleider Dirk Vermeulen. "Je ziet wel een afname in de levensbeleving. De hoogtepunten op een dag - een maaltijd, een activiteit, elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken beneden - dat is allemaal weggevallen."

Ook mevrouw Luijt zou graag weer wat meer leven in de brouwerij zien. Toch accepteert ze gelaten dat het nu even niet kan. "Tuurlijk vind ik het jammer. Maar ja helaas, het kan niet anders hè?" Op de vraag wat ze vandaag dan gaat doen, antwoord ze dan ook nuchter: "Gewoon ademhalen".

Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij woonzorgcentrum Overdorp - deel 2


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -