Instellingen

Utrechters reageren massaal op plaatsen van laadpalen: 'Te veel parkeerdruk'

© Pixabay
UTRECHT - Ruim 2800 Utrechters hebben gereageerd op het zogeheten 'locatieplan openbare laadpalen' van de gemeente Utrecht. Daarin staat op welke mogelijke plekken laadpalen voor elektrische auto's komen te staan.
In het plan gaat het om 634 plekken (kaart). Over 425 van die plekken kwamen negatieve reacties binnen. Zo vreesden sommigen dat de parkeerdruk in de straat zou toenemen. Anderen vonden het plaatsen van een laadpaal onzinnig omdat niemand in hun buurt een elektrische auto heeft.
Beide redenen waren voor de gemeente niet goed genoeg om de laadpalen te verplaatsen. Volgens de gemeente wordt er namelijk pas een nieuwe laadpaal geplaatst als blijkt dat deze nodig is. Dat de parkeerdruk in de stad hoog is, geeft Utrecht wel toe. Maar een laadpaal zorgt volgens de gemeente alleen voor een ander gebruik van de parkeerplekken en niet voor meer parkeerdruk.
Niettemin heeft de gemeente in 273 gevallen de plaats voor de laadpaal verplaatst. Dat betekent overigens niet dat op alle plekken al snel een laadpaal komt. Elke drie maanden wordt bekeken op welke plek uit het locatieplan een laadpaal nodig is. Mocht de gemeente daadwerkelijk een laadpaal willen plaatsen, dan hebben bewoners nog zes weken de tijd om tegen dat besluit bezwaar te maken.
Met het locatieplan in de hand verwacht Utrecht de komende 5 jaar vooruit te kunnen. Tegen die tijd is het de verwachting dat bij ongeveer 4 procent van alle parkeerplaatsen de auto elektrisch kan worden opgeladen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.