Cameratoezicht in strijd tegen overlast bij winkelcentra Overvecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Er komt tijdelijk cameratoezicht bij twee winkelcentra in de Utrechtse wijk Overvecht. De camera's moeten een eind maken aan de overlast op beide locaties.
Het gaat in totaal om zes camera's die op twee verschillende plekken komen te staan. De eerste locatie is winkelcentrum Overkapel aan de Wolgadreef. Volgens burgemeester Jan van Zanen is er een groep jongeren in de leeftijd van 14 tot circa 16 jaar die zich hier al langer misdraagt. Het gaat bijvoorbeeld om het vernielen van abri's en gebouwen. Ook zouden ze bewoners, winkeliers en medewerkers van Qbuzz intimideren en zich niet aan de coronaregels houden. Bewoners melden zelfs dat ze bespuugd worden.
Rondom Overkapel is het al langer onrustig en volgens de gemeente komen de meeste meldingen over jeugdoverlast in Overvecht hier vandaan. In een memo aan de gemeenteraad noemt burgemeester Jan van Zanen het "een hotspot tijdens de ramadan en de jaarwisseling". Naast het cameratoezicht wordt volgens Van Zanen "een breed pakket aan maatregelen ingezet" om de jeugdgroepen aan te pakken.

SEINEDREEF

De tweede locatie waar camera's komen te staan is de Seinedreef bij shoppingcenter Overvecht. Ook daar rommelt het al langer, maar volgens de gemeente heeft de overlast zich nu uitgebreid naar de nieuwbouwlocatie op de plek van de voormalige Nederlandse Pakketdienst. Bedelaars en zwervers zouden er rondhangen.
In de avond komen grote groepen jongeren en volwassenen met scooters en auto's naar het parkeerterrein bij het winkelcentrum. "Er worden zo nu en dan straatraces gehouden waardoor geluidsoverlast en onveilige situaties ontstaan", schrijft Van Zanen aan de raad. Uit onderzoek blijkt dat deze groepen niet alleen uit Overvecht komen, maar ook uit andere delen van de stad en zelfs van buiten de regio.
De camera's zijn bedoeld als ondersteuning bij de al lopende aanpak van de problemen. In principe blijven ze drie tot zes maanden staan en gaan ze daarna naar een andere locatie. De gemeente kan er wel voor kiezen om het cameratoezicht te verlengen als de problemen nog niet minder zijn geworden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.