RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lach en een traan in Utrechtse cultuursector: commissie geeft advies over 14 miljoen euro aan subsidie

1/2
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft vandaag de vierjaarlijkse cultuurnota gepresenteerd. Daarin staat welke instellingen de komende jaren kunnen rekenen op subsidie en welke niet. In de nota wordt een bedrag van 14 miljoen euro verdeeld. De 'grote drie', de Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en het Centraal Museum, doen niet mee in deze dans om de cultuur-euro's. Die levert ook deze keer weer winnaars (het Volksbuurtmuseum in Wijk C) en verliezers (de Metaal Kathedraal) op.

De Metaal Kathedraal is de grootste verliezer. De instelling wilde graag 280.000 euro subsidie per jaar, maar de adviescommissie kent ze geen enkele euro toe. De ideologische broedplaats zit in een voormalige kerk in Leidsche Rijn en wil met kunst het evenwicht tussen mens en natuur herstellen. Initiatiefneemster Maureen Baas noemt het besluit "super teleurstellend."

De commissie die de nota geschreven heeft, vindt onder andere de marketingstrategie van de Metaal Kathedraal te traditioneel en summier. Ook wreekt het zich dat het gezelschap geen zakelijk leider heeft en zou de aanvraag 'te utopisch' zijn. Daar is Baas het niet mee eens: "Utopisch? Dan denk ik: kom eens kijken. We zijn een utopisch verhaal. Het pand stond op instorten en ik heb twee miljoen euro bij elkaar gehaald en dit met eigen vermogen uit de grond gestampt. Een van de eerste kunstenaars die hier kwam zei: 'Als je in een wonder wil geloven, moet je bij de Metaal Kathedraal zijn.'"

Ondanks het negatieve advies gaat Baas door met haar missie. "We willen een gezond stedelijk leven op de kaart zetten in Utrecht. Daar hebben we nog steeds gruwelijk veel zin in." Ze hoopt nu op een andere geldschieter: "We zijn er niet om een kunstje te doen. We zijn er om bewoners en overheid mee te nemen in die transitie. Geef ons die kans."

PIETERSKERKCONCERTEN
De pechprijs uit de cultuurnota gaat naar de Pieterskerkconcerten. Deze club vrijwilligers vroeg een in verhouding klein bedrag van 8.000 euro aan en was daarmee verreweg het meest bescheiden in de aanvraag. De commissie vindt ook dat dat bedrag toegekend zou moeten worden maar het beschikbare budget van bijna 14 miljoen euro is ontoereikend. De commissie wil dus meer subsidie toekennen dan dat er is en dat betekent dat er geen geld is voor dit initiatief.

Als we geen andere bronnen kunnen aanboren, zijn we ten dode opgeschreven."
Ewald den Blaauwen, voorzitter Pieterskerkconcerten

Bij de Pieterskerkconcerten wordt verbaasd gereageerd op de uitkomst van de nota. Voorzitter Ewald den Blaauwen: "We zijn natuurlijk teleurgesteld. Het overvalt ons nogal. Dit hebben we in ons 31-jarig bestaan nog nooit meegemaakt." De organisatie bestaat uit louter vrijwilligers, het schamele bedrag van 8.000 euro wordt gebruikt om de huur van de kerk mee te betalen. Daardoor kunnen amateurs en professionals voor een relatief laag bedrag in de kerk optreden. "Als we geen andere bronnen kunnen aanboren zijn we ten dode opgeschreven. We zullen ons dus moeten beraden op de toekomst."

De tekst gaat door onder de foto.

 Tweetakt Festival op De Neude in 2017. Tweetakt Festival op De Neude in 2017. | Foto: Anna van Kooij

TWEETAKT
Festival Tweetakt zal een flinke veer moeten laten. Het festival vroeg voor de komende jaren een bedrag van 440.000 euro aan. De commissie vindt dat veel te hoog gegrepen en kent ongeveer de helft toe. Andere instellingen die hun aanvraag niet gehonoreerd zien, zijn De Kunstbende, de bibliotheek op het Neude en de Concertzender. Veel van deze instellingen krijgen overigens nog wel geld uit andere potjes of van andere overheden of fondsen.

ROSA ENSEMBLE
"Verbijsterd en onbegrijpelijk", is de eerste reactie van Gusta Korteweg van het Rosa Ensemble op het nieuws dat het muziektheater-gezelschap geen subsidie meer krijgt.

Volgens de commissie zijn de plannen van de groep te onsamenhangend en vaag en zijn plannen om verbinding te zoeken in de wijk Overvecht 'algemeen en vrijblijvend geformuleerd'. "Gezien de toon en tekst van het rapport hebben we het idee dat ze onze aanvraag niet hebben gelezen", zegt Korteweg. Zij zegt dat Rosa Ensemble al jaren actief is in Overvecht en plannen had om dit te gaan uitbreiden naar aanleiding van inbreng uit de wijk.

Het gezelschap gaat binnenkort met de gemeente om tafel om te zien of er toch nog een oplossing te bedenken is. Anders krijgt het ensemble het zwaar. Korteweg: "Het einde van Rosa is niet in zicht maar dan wordt het wel moeilijk. Mede vanwege corona omdat er overal tekort is aan middelen. Het is moeilijk om geld uit de markt te halen gezien de beperkte capaciteit in zalen."

VOLKSBUURTMUSEUM
Winnaars zijn er ook in de cultuurnota, zoals het Volksbuurtmuseum in Wijk C. Voor dat museum is het al jaren sappelen, en de subsidie stond meer dan eens ter discussie. Dat is deze keer niet het geval. De commissie is zeer tevreden en adviseert het college om de subsidie te verhogen naar 166.000 euro.

Geweldig! Het is fantastisch. We kunnen nu voor langere termijn plannen maken, we kunnen door.""
Lysette Jansen, Volksbuurtmuseum Utrecht

Lysette Jansen van het Volksbuurtmuseum in Wijk C reageert opgetogen op het nieuws. "Geweldig! Het is fantastisch. We kunnen nu voor langere termijn plannen maken, we kunnen door." Het museum werd regelmatig bedreigd doordat de gemeente geen of minder subsidie wilde geven. Maar nu is de hele aanvraag gehonoreerd. "Ik beschouw dat als een groot compliment. Maar we moeten ook niet te hard juichen, het college en de gemeenteraad moeten er uiteindelijk nog over beslissen."

De commissie zegt wel dat het Volksbuurtmuseum zou moeten samenwerken met Museum van Zuilen dat 55.000 euro subsidie krijgt. Jansen: "Daar hebben we het contact al mee gelegd. We zijn geen concurrenten, we kunnen elkaar alleen maar versterken."

MUSEUM VAN ZUILEN
Ook het Museum van Zuilen krijgt subsidie als het aan de commissie ligt. Zij hebben er 55.000 euro voor uitgetrokken. Oprichter Wim van Scharenburg is er blij mee. "Tot nu toe kreeg ik steeds incidenteel een beetje subsidie. Dat we nu een vast bedrag per jaar krijgen is mooi."

Het museum ontstond in de winkel van Van Scharenburg, maar de handel werd verdrongen door de liefde voor Zuilen. Inmiddels is het pand aan de Amsterdamsestraatweg verlaten en opent het museum binnenkort zijn poorten in de Werkspoorfabriek. "We hebben zoveel hobbels overwonnen, dat we nu langzaamaan wel een krat champagne kunnen opentrekken. Deze subsidie is een erkenning dat het museum een bestaansrecht heeft afgedwongen. We zijn geprofessionaliseerd en hebben een goed bestuur." Op 26 juni moet het nieuwe museum open.

ADVIES
De genoemde bedragen zijn nog niet definitief binnen voor de verschillende instellingen. Het rapport is slechts een advies. Uiteindelijk beslist de Utrechtse gemeenteraad over de verdeling van het geld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -