Weggestuurde Van Liempdt keert na twee jaar terug als wethouder in Stichtse Vecht

© RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Lokaal Liberaal gaat samen met de VVD, PvdA en CDA een meerderheidscoalitie vormen in de gemeente Stichtse Vecht. Daarbij wordt de in 2018 nog weggestuurde Frank van Liempdt opnieuw naar voren geschoven als wethouder.
Eind vorig jaar maakten VVD, CDA en PvdA bekend niet verder te willen met toenmalig coalitiegenoot GroenLinks. Tussen de partijen was onderling te weinig vertrouwen.

BREUK

Een maand eerder was GroenLinks-wethouder Linda van Dort plotseling opgestapt, waarbij zij een motief voor haar vertrek niet wilde geven. Maar volgens haar partij had haar vertrek niets met de uiteindelijke breuk te maken.
Eind april liet formateur Tjapko Poppens al weten dat er met Lokaal Liberaal werd gesproken. Met die partij zou er direct een stevige meerderheid in de raad zijn van 20 van de 33 zetels. Daarvoor moest wel eerst over het recente verleden worden gepraat. Want eind 2018 stapte Lokaal Liberaal juist uit het college nadat wethouder Frank van Liempdt door de gemeenteraad werd weggestuurd.
Van Liempdt overleefde destijds een motie van wantrouwen niet. De wethouder kwam onder vuur te liggen vanwege de verhuur van een brugwachterswoning. De gemeente is eigenaar van het huisje en was op zoek naar een verhuurder. Van Liempdt gaf de naam door van een bekende en die persoon is uiteindelijk gekozen als nieuwe huurder van het huisje. Volgens een meerderheid in de raad was daarmee de schijn van belangenverstrengeling gewekt.

'GEREFLECTEERD'

De partijen laten nu weten dat daarover "goede gesprekken zijn gevoerd en dat er gereflecteerd is op de gebeurtenis". Volgens de vier partijen is er vertrouwen dat er nu een nieuwe start kan worden gemaakt.
De resterende twee jaar tot de komende verkiezingen willen de vier partijen zich onder meer richten op de kwaliteit en uitstraling van de openbare ruimte, speeltuinen en het verbeteren van de dienstverlening aan inwoners. Zo moet worden gekeken hoe bouwplannen sneller kunnen worden gerealiseerd. Voor de gevolgen van de coronacrisis is alvast een bedrag van 2 miljoen euro gereserveerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.