RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Houtense bodem geeft twee boerderijen, maar ook kiezen uit de Bronstijd prijs


HOUTEN - Bij archeologische opgravingen in de wijk De Grassen in Houten-Zuid zijn bijzondere vondsten gedaan uit de Bronstijd. Het gaat om twee boerderijen en een tweetal kiezen. "Het lijkt er op dat de bewoners zo'n 2000 jaar voor Christus snel moesten vertrekken", zegt archeoloog Wouter Roessingh. "Daardoor liggen hier zoveel spullen. Dat zie je niet vaak."

Een kijkje bij de opgravingen


Op de plek waar de boerderijen stonden worden binnenkort huizen gebouwd. Toen bekend werd dat het braakliggend stuk terrein 'verstoord' zou worden, mochten de archeologen aan het werk. "We wisten dat de Romeinen hier al hadden gezeten", aldus Roessingh. "Een stuk verderop is een Romeins schip gevonden. Op deze plek liep een aftakking van de Rijn en dus een prima plek om te wonen en op het land te werken. De bewoners uit de Bronstijd zijn waarschijnlijk weggegaan vanwege dat water, maar dat weten we niet zeker."

JUWEEL
Naast tientallen scherven van potten, botten van knaagdieren, vissen en menselijke resten is ook een bijzonder sierraad gevonden. "Het gaat om een barnsteen kraal. In die tijd werd dat als ruilmiddel en als juweel gebruikt. De kralen vinden hun oorsprong in een gebied aan de Oostzee en zijn gemaakt van een bijzondere harssoort. Dit exemplaar is nog in goede staat", zegt Roessingh. "De bijzondere schittering door de lichtinval in de kraal is nog goed te zien. Zo gaaf als deze vinden we ze niet vaak."

 Barnstenen kraal gevonden in Houten. Barnstenen kraal gevonden in Houten. | Foto: ADC ArcheoProjecten

De opgravingen zouden eind deze week afgerond zijn, maar mogelijk gaan de archeologen door tot begin volgende week. Nog niet alle stukken zijn helemaal doorzocht. De vondsten worden de komende maanden verder onderzocht en gedocumenteerd. Op termijn worden ze in Houten tentoongesteld door de historische vereniging.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -