Advocaat vluchtende autokraker Overvecht wil weten of politie terecht schoten loste

© ingezonden foto
UTRECHT - Grote opschudding op 25 februari bij het Utrechtse winkelcentrum Overvecht toen politieagenten zich daar genoodzaakt zagen om te schieten op de auto van twee vluchtende autokrakers. Dat gebeurde toen de auto op een agent inreed. De verdediging wil nu weten of de politie volgens de regels heeft gehandeld.
Filmpjes van het incident en de aanhouding van het duo werden massaal bekeken op internet en social media. De twee Utrechtse verdachten, de 26-jarige A.L. en de 22-jarige M.A., verschenen vandaag voor het eerst voor de rechter in een voorbereidende zitting.

AGENT ZAT KLEM

De twee worden door het Openbaar Ministerie verdacht van zeker zes autokraken in de weken voorafgaand aan het schietincident. Daarbij werden onder meer laptops, foto-apparatuur en iPads buitgemaakt. Toen ze in de middag van 25 februari op de Seinedreef een autokraak pleegden, werden ze door agenten op heterdaad betrapt.
Een van de twee dieven probeerde lopend te ontkomen en kon gelijk worden opgepakt. De ander reed met de vluchtwagen achteruit tegen een politiewagen. Daarbij kwam een agent klem te zitten tussen het politievoertuig en een andere auto. Kort daarna kon de bestuurder bij de Marnixbrug worden aangehouden. Verdachte M.A. wordt daarom ook poging tot zware mishandeling en doorrijden na een ongeluk ten laste gelegd.

VEELPLEGER

Verdachte A.L. mag het vervolg van de rechtszaak in vrijheid afwachten. M.A. blijft voorlopig vastzitten. Hij heeft tot nu niets willen zeggen over de verdenkingen en wilde ook niet meewerken aan psychisch onderzoek. De officier van justitie omschreef hem als een veelpleger met een flink strafblad. Hij is al meerdere keren veroordeeld voor autokraken en andere vormen van diefstal. Er lopen nog meer zaken tegen hem en hij liep op het moment van aanhouding nog in zijn proeftijd voor eerdere voorwaardelijke veroordelingen.
Het politie-onderzoek is afgerond en het dossier is volgens het OM klaar voor inhoudelijke behandeling. Maar op verzoek van de advocaat van M.A. moet het OM daar van de rechtbank nog onderzoeksstukken aan toegevoegen over het lossen van schoten door de politie. Als daarbij voorschriften zijn overtreden, zou het strafverlagend moeten werken, vindt hij. Het zou erg veel indruk op zijn cliënt hebben gemaakt.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland op 12 augustus. Daar is ruim twee uur voor uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.