Nieuwe verdachte van liquidatiepoging Ondiep heeft wankel alibi

© Koen Laureij
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Een nieuwe verdachte in het onderzoek naar een mislukte liquidatiepoging in de Utrechtse wijk Ondiep, anderhalf jaar geleden, zegt dat hij een alibi heeft. Dat kwam vanmiddag naar voren tijdens een tussenzitting in de zaak.
Volgens het Openbaar Ministerie vuurde de 48-jarige Gio W. uit Bergen op Zoom op 3 december 2018 vanuit een zwarte bestelbus op een bewoner van de Rietstraat. Toen die met zijn auto bij zijn huis arriveerde, werd hij klemgereden en sprong iemand uit het busje die op hem begon te schieten.
Door snel achteruit te rijden, wist de Ondieper te ontkomen en redde hij waarschijnlijk zijn leven. Hij raakte slechts gewond aan zijn vinger. Volgens het slachtoffer, dat lichtgewond raakte, was de schutter verkleed als Zwarte Piet. Zijn gezicht zou wit zijn geschminkt en hij zou groene ogen hebben gehad.

WANKEL ALIBI

De politie is Gio W. op het spoor gekomen via bewakingsbeelden van de vermoedelijke schutter op een misdaadwebsite. Een tipgever zou hebben gezegd dat het om een portier uit Bergen op Zoom zou gaan. Vijf agenten die daar vaak op uitgaansavonden werken en een aantal horecamedewerkers zouden hebben hem herkend. Vervolgens werd zijn dna aangetroffen in een witte VW Scirocco die de daders als vluchtauto zouden hebben gebruikt.
De verdachte, een breedgeschouderde donkere man met een sikje, zei in de rechtbank dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Zijn vrouw zou een neusoperatie hebben ondergaan in het ziekenhuis en hij zou haar hebben gehaald en gebracht. Maar volgens het OM vertelde de vrouw zelf aan de politie dat ze in het ziekenhuis een afspraak met de gynaecoloog had. Ook de verklaring van de verdachte dat hij daarna nog bij de schaatsbaan moest werken, zou controleerbaar onjuist zijn.
Politie zet straat af met linten.
Politie zet straat af met linten. © Koen Laureij

BETROUWBAARHEID HERKENNING

Hoe het kan dat zijn dna in de vluchtauto is aangetroffen, weet de vermeende schutter niet. Hij zou voor de aanslag bij kennissen in verschillende exemplaren van zo'n auto hebben meegereden. De namen van die kennissen zei hij echter niet te kennen. Zijn advocaat benadrukte dat het om een mengprofiel gaat, waarin ook dna van anderen zit. Hij zou ook helemaal niet voldoen aan het signalement dat het slachtoffer heeft gegeven.
Op verzoek van de advocaat van de verdachte zal een deskundige worden gevraagd om een oordeel te geven over de betrouwbaarheid van de herkenning van de vermeende schutter. Ook zal nog een aantal getuigen worden gehoord, onder wie de vrouw van de verdachte.

BESTUURDER

Ook de 47-jarige Michael C. uit Den Haag, die tijdens de aanslag de chauffeur zou zijn geweest, zat vandaag in de rechtszaal. Hij zit al meer dan een jaar in voorarrest en de rechtbank besliste vandaag dat hij net als zijn medeverdachte vast blijft zitten. De verdenkingen tegen hem vindt de rechtbank te ernstig. Bovendien is bij hem thuis een flinke hoeveelheid springstof gevonden.
De inhoudelijke behandeling van de mislukte liquidatiepoging in Ondiep staat gepland voor 28 september. Als blijkt dat het onderzoek tegen Gio W. dan nog niet is afgerond, zouden de twee los van elkaar kunnen worden berecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.