Huisdier nemen in coronatijd? 'Bezint eer ge begint'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Bezint eer ge begint." Dat is de dringende boodschap van dierenorganisaties aan mensen die een huisdier aan willen schaffen. Zeker in het begin van de coronatijd, wilden veel mensen een dier in huis nemen. "Alleen mensen vergeten dat het dier er nog is als ze straks weer naar het werk moeten. En wat gaat er dan met de dieren gebeuren?"
Gerrit de Boom rijdt op de Dierenambulance van Vianen en zag het tijdens de coronatijd drukker worden. "Ouders en kinderen waren thuis, waardoor het sneller gebeurde dat er bijvoorbeeld een deur open bleef staan en een poes ontsnapte. Daarom is het zo belangrijk dat ook katten verplicht gechipt worden, dat maakt het voor ons veel gemakkelijker om hun baasje terug te vinden."
In het dierenasiel in Leerdam gaan niet per se meer honden of katten weg dan normaal, vanwege het "strenge adoptiebeleid". Er vindt eerst een screening plaats, voordat mensen een dier meekrijgen. "In het begin van de coronatijd kregen we meer mailtjes van mensen die naar een bepaalde hond wilden komen kijken", vertelt Nelleke de Wit van het dierenasiel in Leerdam. "Onze procedure is dat ze telefonisch contact moeten opnemen als ze interesse hebben in een hond. Als mensen dat al niet willen doen, dan houdt het sowieso op."

GEEN INKOMSTEN

De coronatijd zorgt voor een financiële uitdaging, vertelt De Wit. "Wij hebben ook een dierenpension, maar omdat iedereen thuiszit, zijn er nu geen dieren. We hebben in deze tijden soms hele dagen geen enkel pensiondier gehad. Dat is lastig voor ons, want dan hebben wij ook geen inkomsten. Het asiel kost namelijk alleen maar geld."
Zowel De Wit als De Boom hebben één dringende boodschap voor mensen die een dier - of het nu in coronatijd of daarna is - willen aanschaffen. "Bezint eer ge begint. Besef dat jouw huisdier 10, 15 of 20 jaar oud kan worden en dat je er al die tijd voor zal moeten zorgen. Als je A zegt, volgen er daarna nog veel meer letters uit het alfabet."
Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij de Dierenambulance op Radio M Utrecht.
Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij het dierenasiel in Leerdam op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.