Fan ontwerpt shirt met alle spelersnamen van halve eeuw FC Utrecht

UTRECHT - Het is een mooie vraag voor een sportquiz: hoeveel spelers hebben er sinds de oprichting van FC Utrecht op 1 juli 1970 in het magische rood-wit gespeeld of onder contract gestaan? Nathan Roos achterhaalde 427 namen. En die zijn stuk voor stuk terug te vinden op het speciale shirt dat door de supporter is ontworpen. "Ik ben grafisch vormgever en had wat tijd over", lacht hij.
Nathan Roos met de vlag voor Frans van Seumeren.
Nathan Roos met de vlag voor Frans van Seumeren. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
Hij baalt er van dat hij door de coronacrisis zijn favoriete club niet kan aanmoedigen. Hij vindt het nog erger dat de festiviteiten rondom het 50-jarig jubileum van zijn 'FC Utreg' in het water vallen. "Maar als ik met het ontwerp bezig was en al die namen voorbij zag komen dan kwamen ook de herinneringen boven. Aan Stijn Vreven die oprukte over de vleugel. Of Igor Glusevic en Jacob Mulenga die het stadion lieten ontploffen. Het is een goede therapie", zegt Nathan. "Ook omdat ik spelersnamen tegenkwam waar ik dus echt nog nooit van had gehoord."
Het thuisshirt van Sean Klaiber.
Het thuisshirt van Sean Klaiber. © Nathan Roos
Want wie kent Patrick Dik nog? Of Dennis Scharrenburg? Ze kregen beiden wel een plekje op het tricot gebaseerd op de lijst van oud-spelers die Nathan op internet vond. Het shirt bestaat alleen nog virtueel. De drie logo's van DOS, Velox en Elinkwijk zijn er uiteraard op terug te vinden. De fusie van die clubs zorgde voor de geboorte van het huidige FC Utrecht. En er is een speciaal jubileumlogo. Rood met wit en met zwarte lijnen in plaats van de gebruikelijke blauwe. "Het originele logo was ook met zwart lijnen en niet blauw. Dat is met de komst van Nissan als shirtsponsor toen aangepast, dacht ik."
Bijna alle namen van spelers die ooit voor FC Utrecht speelden staan op het shirt.
Bijna alle namen van spelers die ooit voor FC Utrecht speelden staan op het shirt. © Nathan Roos

POSTERS, MERCHANDISE EN GIFTBOX

Toen Nathan zijn uit- en thuisshirt klaar had, bleef het kriebelen. "Toen ben ik doorgegaan. Posters voor in bushokjes, petjes en sjaals en een speciale giftbox mocht het shirt ooit echt worden gemaakt." Hij beseft zich dat kledingsponsor Nike eigenlijk geen buitenstaanders duldt als het om shirtdesign gaat. "Maar dat is ook niet erg", zegt de ontwerper. "Al zou het natuurlijk echt heel tof zijn als mijn shirt eenmalig gedragen wordt tijdens een wedstrijd. Dan zou een droom uitkomen."
Ik doe het uit liefde voor de club
Nathan Roos
Op het shirt staat op de voorkant geen sponsor. Dat is bewust zo bedacht. "Ze staan aan de achterkant onder het rugnummer en in het klein. Of ze de sponsors dat zullen accepteren? Waarom niet? Ik ken een beroemd voorbeeld van processorfabrikant Intel die een shirt aan de binnenkant sponsorde. Was dus voor niemand te zien. Maar de slogan van dat bedrijf is 'Intel Inside'. Dat was dus letterlijk genomen. Je wilt niet weten hoeveel reacties daarop kwamen. Dat kan bij deze manier van shirtsponsoring ook zo gebeuren."
In de U is een omgekeerde Domtoren verwerkt
In de U is een omgekeerde Domtoren verwerkt © Nathan Roos

VAN SEUMEREN

Nathan heeft zijn ontwerpen naar FC Utrecht gestuurd. Maar vooralsnog blijft het stil vanuit Stadion Galgenwaard. "Ik hoef er niets voor te hebben. Ik heb dit gedaan omdat ik van de club hou. Van het logo heb ik twee vlaggen gemaakt. Eentje hou ik zelf en de ander is voor Frans van Seumeren. De club is jarig en dan geef je een cadeautje, toch? Ik hoop hem een keer te ontmoeten zodat ik hem de hand kan schudden en hem de vlag te geven. Dan kunnen we vieren dat onze club een halve eeuw is geworden!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.