Opnieuw twintig Utrechtse faillissementen in mei: 'Door corona was het in één klap weg'

PROVINCIE UTRECHT - In de maand mei hebben twintig Utrechtse bedrijven een faillissement aangevraagd, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Of dat allemaal door corona komt valt niet met 100 procent zekerheid te zeggen, zegt curator Inge Lok. "Maar het is wel drukker."
Bedrijven die geen vet op de botten hebben, kunnen corona er niet bij hebben, zegt curator Lok van Wijn & Stael Advocaten in Utrecht. "Bij een goedlopend horecabedrijf dat ineens omvalt is het duidelijk, maar vaak speelt er meer. Corona is soms het laatste zetje."
STICHTING YFU
Stichting YFU in Vinkeveen was in maart het eerste bedrijf in de regio dat een faillissement heeft aangevraagd vanwege de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie. De instelling regelde internationale uitwisselingen voor jongeren, maar ging na 62 jaar ten onder aan de crisis. "Door corona was het in één klap weg", zegt directeur Jens Koopman. "Die zagen we niet aankomen."
Totaal aantal faillissementen in de provincie Utrecht:
Januari: 16
Februari: 22
Maart: 28
April: 24
Mei: 20
Januari: 16
Februari: 22
Maart: 28
April: 24
Mei: 20
(Bron: CBS. Het cijfer van mei kan nog naar boven worden bijgesteld)
Via de non-profit organisatie in Vinkeveen konden jongeren van tussen de 15 en de 18 jaar een jaartje high school of vrijwilligerswerk doen in landen als de Verenigde Staten, Hongarije, Chili, of China. Youth For Understanding (YFU) deed dat volgens Koopmans al 62 jaar. "Mijn grootouders zijn gastgezin geweest en ik ben zelf geweest toen ik 17 was. Je zag dat bij heel veel studenten die met ons meegingen. Hun ouders of grootouders waren ook al met ons weggeweest."
GEEN RESERVES
Volgens de directeur was de organisatie na een moeilijke periode weer de goede weg ingeslagen toen de coronacrisis roet in het eten gooide. "Een lening van de wereldwijde organisatie ging niet door en dat konden we niet aan. Als wij een hele sterke organisatie geweest waren, hadden we op onze reserves kunnen interen, maar dat ging niet. Door corona hebben we alle programma's voortijdig moeten staken."
Dat betekende niet alleen een verlies aan inkomsten, maar ook veel extra werk. "Het was een enorme heksenketel. Alle studenten die hier waren moesten teruggebracht worden naar huis en studenten uit het buitenland moesten weer terug naar Nederland. En dat met allerlei luchtruimen die gesloten waren. Gelukkig is alles gelukt." Koopman is sowieso blij dat uiteindelijk alles goed is afgerond. "Je wil ook mensen die aanbetaald hebben hun geld teruggeven. Dat is allemaal gelukt."
BOUW, INDUSTRIE EN DETAILHANDEL
In de eerste 22 weken van 2020 zijn er in totaal 1651 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit zijn er volgens het CBS 53 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral veel bouwbedrijven waren de klos en daarna volgen bedrijven uit de industrie en de detailhandel. Corona kan daarbij op verschillende manieren van invloed zijn.
"Ik werk nu bijvoorbeeld aan het faillissement van een installatiebedrijf en daar is de coronacrisis duidelijk een van de oorzaken van de acute omzetdaling", zegt curator Lok. "Heel veel mensen laten hun centrale verwarming nu niet controleren, omdat ze geen mensen over de vloer willen hebben. Dan valt voor zo'n bedrijf de omzet ook aardig terug."
Corona is ook de druppel voor een adviesbureau uit Utrecht waar ze 'nu mee bezig is', zegt ze. "Dat bureau werkt vooral voor de overheid, maar mag daar nu nergens meer binnen komen. Heel veel bedrijven hebben hun zaakjes nu wel op orde met werken op afstand, maar de overheid is daar net iets minder snel mee. Dat moet daar over veel meer schijven. Voor dat adviesbureau komt dat te laat. "
GEEN DOORSTART
Directeur Koopmans van YFU dacht aanvankelijk nog aan een doorstart, maar ziet daar na een tijdje goed nadenken toch maar vanaf. "In uitwisselingsland is het nu heel lastig, omdat heel veel landen nog op slot zijn. En als ze weer opengaan, dan is dat vaak mondjesmaat. Dan heb je dus wel dezelfde overhead, maar een beperkt programma-aanbod, met beperkte aantallen. Dat is voor de hele branche lastig en voor ons in het bijzonder. We hebben zoals gezegd geen reserves meer."
Koopmans zit nu al weer een paar weken thuis en kijkt nu voorzichtig weer naar de toekomst. "Maar de banenmarkt zit behoorlijk op slot, dus dat is vervelend. Op dit moment heb ik helaas nog geen uitzicht op een nieuwe uitdaging. Ik geniet soms ook wel van mijn vrijheid, maar je geniet nou eenmaal veel meer als je weet dat er weer wat in het vat zit. "