Aannemers vinden dat Amersfoort te weinig betaalt voor westelijke rondweg

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - Het ontwerp voor de westelijke rondweg is niet te realiseren voor het bedrag dat de gemeente Amersfoort voor het omvangrijke project heeft gereserveerd. De gemeenteraad had eerder een bedrag van 68,3 miljoen euro als plafond ingesteld. Maar volgens de aannemers met wie de gemeente nu in gesprek is, is dat bedrag te laag.
Amersfoort heeft in overleg met de aannemers gekeken hoe het project met enkele aanpassingen alsnog binnen het budget gerealiseerd kan worden, laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten. Grote wijzigingen wil het college daarbij nog niet doorvoeren.
Eén van de veranderingen is dat de levensduur van de fietsbrug wordt verlaagd naar 50 jaar. Ook zullen de aannemers de fietstunnels niet gaan bouwen. Daar wordt een apart project van gemaakt. Het is daarbij niet langer een eis dat het om hergebruikt beton gaat.
Een andere maatregel die het college neemt is dat de aanleg van de riolering en de daarmee gepaard gaande asfalteringswerkzaamheden niet betaald worden uit het budget van de westelijke rondweg. In plaats daarvan worden de kosten nu gedekt uit de 'voorziening riolering'.
Met alle wijzigingen denkt het college nu onder het bedrag van 68,3 miljoen euro te kunnen blijven. Ook verwacht het college dat de gesproken aannemers daardoor aan de aanbesteding blijven meedoen.
De aanleg van de westelijke rondweg zorgt al jaren voor veel discussie in Amersfoort. Voorstanders vinden de weg hoognodig om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren, vooral tijdens de spits. Tegenstanders zeggen dat het met de drukte reuze meevalt en dat er voor de weg onnodig bomen zijn gekapt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.