Geen harde actie tegen Utrechtse scholen die wet overtreden

© Pixabay
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil dat wethouder Anke Klein snel actie onderneemt om een einde te maken aan het overtreden van de wet door basisscholen. Zo wil de raad dat scholen garanties intrekken van ouders die hun kinderen te vroeg hebben ingeschreven. Ook moet de tekst op websites van basisscholen met spoed worden aangepast. Wethouder Klein gaf nogmaals aan met de schoolbesturen in gesprek te zijn, maar veel meer wilde ze niet toezeggen.
Raadslid Ilse Raaijmakers (PvdA) zou graag willen dat de wethouder de regierol meer naar zich toetrekt en de scholen standaard teksten gaat aanleveren voor hun websites. Die moeten meer in lijn zijn met de wet en aangeven dat inschrijven voor het derde levensjaar niet mogelijk is. De aanmeldingsprocedure moet met betere teksten transparanter worden. Wethouder Klein gaf aan dat de gemeente en schoolbesturen al werken aan voorbeeldteksten. Maar uit haar antwoord bleek niet dat ze daar veel druk op zet.
Raadslid Mohammed Saiah (D66) ging een stap verder, hij gaf voorbeelden aan van ouders met een kind jonger dan drie jaar, die een mail van basisscholen hebben ontvangen. Daarin staat dat die kinderen gegarandeerd een plek krijgen op de betreffende school. Saiah wil dat de scholen een nieuwe mail sturen, waarbij ze die garantie intrekken. Ook op dit verzoek kwam geen harde uitspraak van de wethouder. Ze antwoordde op de vraag van Saiah: "Ik geef dat graag mee aan de schoolbesturen."
Eerder deze week presenteerde de wethouder een onderzoek waaruit bleek dat Utrechtse basisscholen massaal de wet overtreden. Ze schrijven kinderen in die jonger zijn dan drie jaar, dat doen ze met een zogenoemde voorinschrijving. Kinderen die op die wachtlijst staan krijgen vervolgens gegarandeerd een plekje op die school. Daardoor, zo staat in het rapport, zijn er geen gelijke kansen voor alle kinderen. Bovendien verbiedt de wet dat kinderen voor hun derde levensjaar worden ingeschreven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.