Krakers bij Lunetten hebben vrij spel

© Google Maps
UTRECHT - De krakers van een terrein op de Nieuwe Houtenseweg in Utrecht kunnen daar ongestoord blijven zitten. Dat antwoordt wethouder Eelco Eerenberg (D66) op vragen van de VVD. Volgens de wethouder is er geen enkele grond om de krakers te verwijderen.
In 2018 beloofde zijn voorganger, Victor Everhardt, dat de krakers uiterlijk op 1 januari 2020 weg zouden zijn. Ook zou hij een bruikleenovereenkomst met ze sluiten en zou hij kijken naar de veiligheid op het terrein. De VVD stelt vandaag vast dat geen van die drie beloftes is waargemaakt.
De krakers hebben een terrein in bezit genomen dat ingeklemd zit tussen de snelweg A27 en de spoorlijn, vlakbij de wijk Lunetten. In het bosrijke gebied hebben ze boomhutten gemaakt, waarin ze naar verluidt wonen. Kettingsloten en hekken maken het gebied lastig toegankelijk. De kraak is een doorn in het oog van de VVD.
Raadslid Tess Meerding noemt het een bizar verhaal, en wil graag dat het terrein zo snel mogelijk ontruimd wordt. Ze vroeg daarom onder andere aan het college: "Is het college het met de VVD eens dat kraken een misdrijf is en dat kraken daarom bestraft dient te worden?" Wethouder Eerenberg gaf daarop aan dat de politie en het OM alleen kunnen ingrijpen als ze de krakers op heterdaad betrappen bij de eerste kraak. Bovendien heeft de Utrechtse raad eerder aan de wethouder gevraagd om terughoudend te zijn als het gaat om strafrechtelijke ontruimingen, aldus Eerenberg.
De krakers zitten op een terrein dat nodig is voor de verbreding van de A27. Door de stikstofproblematiek is die verbreding tijdelijk uitgesteld. Voor de wethouder is dat reden om de krakers te laten zitten. Eerenberg: "Daardoor is er geen titel meer, we kunnen niet zeggen dat we het terrein nodig hebben. En dus is er geen grond om te gaan ontruimen."
De Partij voor de Dieren gaf aan sympathiek te staan tegenover mensen die andermans eigendom kraken. Maar toch heeft de partij zorgen. Raadslid Anne Sasbrink wilde van de wethouder weten of de gemeente op het terrein kan gaan kijken hoe de krakers met de bomen omgaan. Haar zorg komt van het feit dat de krakers hun bouwsels in en aan de bomen bevestigen. De wethouder gaf aan dat zijn ambtenaren dat de volgende keer zullen meenemen als ze het terrein bezoeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.