Zus vermoorde Nadia van de Ven praat met minister Dekker

UTRECHT - Lucinda van de Ven, de hoofdpersoon uit een tv-documentaire van RTV Utrecht heeft vandaag een gesprek gehad met minister Sander Dekker van rechtsbescherming om over haar situatie te praten. Lucinda is de zus van Nadia van de Ven die in 2002 in haar studentenhuis in Utrecht werd vermoord.
In de RTV Utrecht-documentaire 'OverLeven' is te zien dat ze meer dan tien jaar rechtszaken moest voeren om een schadevergoeding te krijgen van de dader. De minister wilde daar vandaag met haar over praten.

GEEN MEDEDELINGEN

RTV Utrecht-verslaggever Richard Grootbod maakte de documentaire en was ook bij het gesprek met de minister aanwezig. Dekker nam ruim de tijd om naar het verhaal van Lucinda te luisteren en sprak bijna een uur met haar. Vooraf was afgesproken dat uit het gesprek geen mededelingen naar buiten zouden worden gedaan.
"Het voelt heel bijzonder om als documentairemaker aan tafel te zitten bij de minister die op het beleidsvlak waarover de documentaire gaat, de beslissingen kan maken", zegt Richard Grootbod. "Toen ik samen met editor Ties Karabacak het programma maakten, hadden we niet kunnen denken dat dit een gevolg zou zijn".

COMMISSIE

Binnenkort start een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner een onderzoek naar de manier waarop nabestaanden van een geweldslachtoffer schadevergoeding kunnen krijgen. De huidige situatie leidt tot lange rechtszaken, waarbij nabestaanden lang op een juridisch oordeel moeten wachten. De commissie hoopt volgend jaar een rapport uit te brengen.
De documentaire 'OverLeven' werd vorig jaar oktober uitgezonden bij RTV Utrecht. Verslaggever Richard Grootbod volgde de familie Van de Ven over een periode van zes jaar met de camera en legde vast hoe ze vastliepen in lange rechtszaken. De uitzending leidde eerder tot Kamervragen van CDA-Kamerlid Madeleine van Torenburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.