De Bilt schrijft positieve cijfers, maar donderwolk dreigt in de toekomst

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
BILTHOVEN - Ondanks flinke budgetoverschrijdingen in het sociale domein, is het gemeente De Bilt gelukt om in 2019 zwarte cijfers te schrijven. Door onder andere winsten op de grondexploitatie, uitgestelde projecten en meevallers gaat er dit jaar 2,1 miljoen euro in de Biltse spaarpot. Dat geld wordt wel gereserveerd om een eventuele financiële klap door de coronacrisis op te vangen.
Door het positieve resultaat is het de gemeente gelukt om vorig jaar 3,8 miljoen euro aan schulden af te lossen. "We hebben in deze gemeente mooie voorzieningen", vertelt burgemeester Sjoerd Potters. "En die betalen we nu af. Daarmee creëeren we ook weer ruimte om in de toekomst uitgaven te kunnen doen op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw."

SOCIAAL DOMEIN

Wethouders in gemeente De Bilt klagen al langer dat ze van het Rijk onvoldoende geld krijgen om onder andere de huishoudelijke hulp te betalen. Ook in de jeugdzorg wordt meer hulp gevraagd dan de gemeente eigenlijk kan betalen. Hierdoor is er op dit gebied een tekort van ongeveer één miljoen euro.
"We krijgen al sinds de decentralisatie van de zorg chronisch te weinig geld van het Rijk", zegt wethouder financiën Dolf Smolenaers. "En dat terwijl het Rijk wel het beleid bepaalt. Wij kunnen daarom maar beperkt invloed uitoefenen op de kosten", vult wethouder Bakker van jeugdzorg aan.
De Bilt is niet de enige gemeente waar dit probleem speelt. Maar de massale roep om hulp lijkt maar weinig effect te hebben in Den Haag. In De Bilt houden wethouders er daarom rekening mee dat een deel van de net-gevulde spaarpot in 2020 alweer uitgegeven wordt aan de zorg.

AFVAL EN OPSCHALINGSKORTING

Het resultaat van 2019 is dus positief, maar de komende jaren staan er een aantal financiële uitdagingen op de planning voor De Bilt. Zo blijft de opschalingskorting, waarmee het Rijk gemeenten probeert te bewegen te fuseren naar grotere efficiënte organisaties, onverminderd groeien.
Daarnaast loopt er een gunstig contract met de afvalverwerker AVU af, waardoor dit de inwoners van De Bilt waarschijnlijk ook meer geld zal kosten.
"In de toekomst dreigt er inderdaad een donderwolk", zegt wethouder Smolenaers. "Opschalingskorting, zorgkosten en veranderingen in het gemeentefonds. Maar het positieve resultaat van nu verdient het ook om even de aandacht te krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.