Raad Soest opnieuw voor woningbouw op Landgoed Oude Tempel

© RTV Utrecht
SOEST/SOESTERBERG - Er komen huizen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Dat heeft de gemeenteraad van Soest vanavond besloten. Omwonenden hebben zich fel verzet tegen de woningbouwplannen, maar hebben geen meerderheid van de raadsleden kunnen overtuigen om het bos te behouden.
De meerderheid van de raad staat achter de komst van huizen naar het landgoed. Hoewel de raadsleden liever geen oud bos willen kappen, zien ze de toekomstige 'groene wijk' als een aanwinst voor het dorp. De opbrengst van de bouw draagt bij aan natuur in de omgeving. De extra woningen en inwoners moeten bovendien helpen om de voorzieningen in Soesterberg op peil te houden.

HART VAN DE HEUVELRUG

Het nieuwe bestemmingsplan voor het landgoed biedt mogelijkheid voor de bouw van maximaal 300 woningen. De huizen zijn onderdeel van een groter plan, Hart van de Heuvelrug, waarbij groene projecten worden bekostigd met bouwprojecten. Het doel is om het 'versnipperde' groen in de omgeving met elkaar te verbinden.
Terwijl op sommige plekken dus meer groen wordt gecreëerd, zoals op Kamp van Zeist, verdwijnt het op andere plekken. Zo is in Soesterberg al de wijk 'De Groene Hoogte' gebouwd en komen er woningen op een deel van de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Straks staan er dus ook huizen op Landgoed Oude Tempel.

PROTEST

Juist deze laatste plannen leidde bij Soesterbergers tot veel weerstand. Om het historische bos te beschermen werden tot nu toe onder andere een mars gelopen, een petitie gehouden, een actiecomité opgericht, een stille bijeenkomst georganiseerd en stapten enkele tegenstanders naar de rechter.
Deze weerstand hield destijds stand bij de Raad van State. De rechter oordeelde dat in het bestemmingsplan uit 2017 te weinig rekening werd gehouden met de cultuurhistorische waarde van het landgoed en met de gevolgen voor het verkeer en geluid in de omgeving.

PARTICIPATIE

In het nieuwe, aangepaste bestemmingsplan is volgens de wethouder meer ruimte voor groen. De lanen met oude beuken op het landgoed blijven behouden. Hoeveel en wat voor soort woningen er uiteindelijk komen, staat nog niet vast. De wethouder wil met inwoners van Soesterberg in gesprek over de inrichting van de nieuwe woonwijk.
Tot nu toe liep de communicatie met omwonenden van het landgoed moeizaam. Bij een eerdere informatiebijeenkomst kreeg de wethouder boegeroep te horen. Dat het aangepaste bestemmingsplan niet opnieuw ter inzage wordt gelegd, wordt de gemeente ook niet in dank afgenomen.
Hierdoor kunnen alleen mensen die eerder een zienswijze indienden in beroep gaan bij de Raad van State. Daarnaast kunnen ook mensen die het niet eens zijn met de voorgestelde wijzigingen, beroep instellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.