Kabinet wil lachgas voor recreatieve gebruikers bijna helemaal verbieden

PROVINCIE UTRECHT - De verkoop van lachgas bij groothandels en gewone winkels wordt ingeperkt en de verkoop van gasflessen buiten de technische industrie en de zorg wordt verboden. Het zijn enkele onderdelen van het wetsvoorstel waarmee het kabinet het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik wil tegengaan.
Of het verbod er komt is nog allerminst zeker. Daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Toen Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid zijn plan in december aankondigde, toonden coalitiepartijen VVD en D66 zich onaangenaam verrast. Het was volgens ingewijden niet in de coalitie besproken. VVD en D66 lieten toen weten niet voor een verbod te zijn.

UTRECHT

De Utrechtse fractie van de VVD liet toen weten juist wel het recreatief gebruiken van de drug te willen verbieden. "De landelijke VVD is nog niet overtuigd, maar VVD Utrecht wil alle middelen in kunnen zetten om te handhaven. Dus een verbod", zei fractievoorzitter Dimitri Gillissen eerder tegen RTV Utrecht.
Het toenemende gebruik van lachgas als partydrug is staatssecretaris Blokhuis al langer een doorn in het oog. "Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Met grote risicos voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer", zegt Blokhuis.

AUTO

Onderzoek van Stichting TeamAlert uit Utrecht toonde twee weken geleden nog aan dat jongeren lachgas vooral in de auto gebruiken. De auto biedt warmte, comfort, privacy en genoeg ruimte om met vrienden lachgas te gebruiken. Thuis is geen optie omdat ouders daar vaak zijn en tijdens het uitgaan is de aanschaf van lachgas te duur.
Uit het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd, bleek verder dat jongeren door het effect van lachgas het gevaar van rijden onder invloed niet meer goed kunnen inschatten. Ze overschatten zichzelf en onderschatten de gevaren. Het maakt gebruikers niet uit of ze geparkeerd zijn of meedoen aan het verkeer, ze gebruiken in beide situaties lachgas.

SECTOREN

Sectoren waar lachgas wordt gebruikt, zoals de technische industrie en de horeca, komen niet onder het verbod te vallen. Ook de zorg is uitgezonderd, omdat lachgas daar als geneesmiddel wordt gebruikt.
Groothandels mogen volgens het voorstel straks alleen nog lachgaspatronen aan bepaalde bedrijven verkopen, en niet meer dan 250 ampullen tegelijk. De verkoop in winkels aan consumenten wordt nog verder beperkt. "Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen", stelt het ministerie. Alleen mensen ouder dan achttien mogen de ampullen dan kopen, en niet meer dan tien patronen.

WETSVOORSTEL

De horeca en technische industrie hoeven geen ontheffing of vergunning aan te vragen. Het wetsvoorstel gaat v'iandaag n consultatie': mensen kunnen tot 10 juli ideeën of suggesties aandragen. Het kabinet wil het verbod op 1 januari 2021 laten ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.