Haringfeesten gaan niet door vanwege corona

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bijna niets of niemand ontkomt aan de coronacrisis. Zo ook de haringliefhebbers en -verkopers. De Hollandse Nieuwe wordt altijd feestelijk gepresenteerd, maar dit jaar geen haringparty's. Toch probeert Ruud van Diermen van de Spakenburgse Vishandel Vereniging er het beste van te maken.
Gisteren werden zo'n 10.000 haringen aangeboden aan zorgmedewerkers. "Hartverwarmend", zegt Van Diermen tegen Radio M Utrecht. "Maar ook wel vreemd. Normaal barsten in heel Nederland allerlei haringfeesten los. Het is jammer dat dat allemaal gecanceld is."
Toch proberen veel vishandelaren creatief te zijn. "We zoeken samenwerking met lokale horecaondernemers. Zodat zij onze haring kunnen serveren op hun terras. Er is zelfs een fabrikant die een verpakking heeft ontwikkeld zodat mensen hun haring makkelijker mee naar huis kunnen nemen."
Volgens Van Diermen is de haring van dit jaar weer als vanouds lekker. Dat komt vooral doordat het in het voorjaar goed weer was in Scandinavië. "Haringen hebben daarom voldoende voedsel binnengekregen. Hun vetpercentage is dus goed."
"Amsterdammers willen andere haring dan Rotterdammers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.