RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Heerlijk buitenzwemmen in coronatijd kost de nodige voorbereiding


PROVINCIE UTRECHT - Strandbad Maarsseveense Plassen opende vandaag voor het eerst dit seizoen de deuren. Het strandbad sluit daarmee aan in een steeds langer wordende lijst van beheerde stranden en buitenzwembaden die weer opengaan. RTV Utrecht maakte een rondgang langs een deel van de buitenbaden in de provincie.

Daarbij valt op dat vooral de regels rond de wc's de zwemplaatsen lang hebben dicht gehouden. Zo valt Strandbad Maarsseveense Plassen officieel onder de regels voor recreatieterreinen, waardoor de toiletten nu pas voor bezoekers open mochten.

Strandbad Maarsseveen opende vandaag weer de deuren


TOILETTEN
Die wc's worden nu extra vaak schoongemaakt, vertelt Trude Leeuwis van het strandbad. En er werden nog veel meer maatregelen genomen. Zo liggen er lijnen in het water en kent de loopbrug naar het speeleiland nu eenrichtingsverkeer. Ook moeten tickets online worden aangeschaft.

Daarmee hebben we gelijk een tweede overeenkomst te pakken. Bij vrijwel alle zwemplekken moet nu via internet worden gereserveerd. Al verschillen hier de onderlinge regels sterk. Zo kunnen bezoekers bij het Henschotermeer alleen online tickets aanschaffen, maar blijven abonnementhouders wel zonder reserveren gewoon welkom.

 Bij het Henschotermeer is op sommige plekken eenrichtingsverkeer Bij het Henschotermeer is op sommige plekken eenrichtingsverkeer | Foto: Henschotermeer

Bosbad Leersum maakt weer onderscheid tussen mensen die baantjes willen trekken en mensen die recreatief willen zwemmen. Voor de eerste groep is reserveren verplicht, voor de tweede groep is reserveren alleen gewenst.

Voor digibeten betekent de nieuwe situatie dus vaak een extra uitdaging. Maar die mogen altijd bellen, verzekert Renť Peters van het Knopenbad in Montfoort. "Dan worden ze gewoon ingepland."

LEEFTIJD
Ook gelden er voor verschillende leeftijden vaak andere regels. Zo is bij Zwembad Lobeke in Lopik recreatief zwemmen alleen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan. Oudere kinderen kunnen daar alleen banenzwemmen, net als volwassenen. Voor alle leeftijdsgroepen geldt een maximum aantal bezoekers.

Die capaciteitsproblemen zijn er dan weer niet bij het strand van Down Under in Nieuwegein. Dat is zo ruim van opzet dat voorlopig iedereen er terecht kan. Alleen bij de kassa's is belijning aangebracht om alles in goede banen te leiden.

Waar meerdere buitenbaden dan ook eenrichtingsverkeer in bepaalde delen hebben toegevoegd, is dat in Nieuwegein niet nodig. Bezoekers moeten dan wel even goed naar het weerbericht kijken, want het strand is alleen open als het warmer is dan 22 graden.

PECH
Op sommige plaatsen hebben zwemmers voorlopig nog pech. Het Bosbad in Amersfoort opent pas begin juli weer de deuren, laat de gemeente weten. Liefhebbers van Bosbad de Vuursche in Baarn hebben het zelfs nog zwaarder. Het bosbad blijft waarschijnlijk de hele zomer gesloten. Door de coronamaatregelen is het bad simpelweg niet rendabel te krijgen, denkt de beheerder.

Vanwege alle verschillende regels is het hoe dan ook raadzaam om contact op te nemen met de stranden en buitenzwembaden of om op hun site te kijken. Dan weet je zeker dat je als bezoeker die verkwikkende duik in het frisse water ook echt kunt maken.

BINNENZWEMBADEN
Eerder openden ook verschillende binnenbaden al de deuren. Uiteraard moet ook daar rekening gehouden worden met de coronamaatregelen.

In mei namen we een kijkje bij het zwembad in Houten. Daar stond de telefoon meteen roodgloeiend op de eerste dag dat mensen weer mochten zwemmen.

Het zwembad in Houten opende begin mei de deuren weer


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -