Margreet op anderhalve meter: samen wonen en werken in coronatijd

Margreet bij de Emmaus
Margreet bij de Emmaus © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Veel van ons missen collega's, nu we al maanden veroordeeld zijn tot werken thuis aan de keukentafel. Zo niet de mensen van de Emmaus in Haarzuilens. Het grootste deel van de mensen dat hier samen werkt, woont er namelijk ook!

EEN EXTRA GROOT GEZIN

Twee jaar geleden was Margreet een aantal dagen te gast bij deze bijzondere woonwerkgemeenschap aan de rand van de tuinen van kasteel de Haar. Ze wonen op een werkelijk prachtig terrein en hebben zeeën van ruimte. Veel van de mensen die er toen waren, wonen en werken er nog steeds. En als groot gezin leven ze samen in deze coronaperiode.
Samen wonen en werken bleek in coronatijd de ideale zelfverkozen islolatie.
Jos van der Meer, Emmaus Haarzuilens
Zoals Jos en Hermien, die de groep leiden. Jos vertelt dat ze al snel voelden dat hun manier van wonen en werken een veilige combinatie was: "Wij zijn als samenwonenden een uitgebreid gezin, dus die anderhalve meter geldt voor ons niet. We blijven ook samen ons werk doen. Het 'gevaar' zat 'm in de mensen die hier het terrein op komen. Dat betekende dat we lang dicht geweest zijn. We zonderden ons af van vrijwilligers en bezoekers."

TENTEN VOL VOORRAAD

Inmiddels is de verkoop van tweedehands goederen weer gestart. De Emmaus is zelfs vaker open. "Er mogen vanwege de coronaregels minder mensen op het terrein en zo kunnen we toch iedereen de kans geven langs te komen", vertelt Jos terwijl hij naar bérgen voorraad kijkt. "Mensen zijn blij weer te mogen winkelen en het geeft ons de kans van deze énorme tenten vol spullen af te komen. We zijn namelijk alle maanden wél gewoon de spullen op blijven halen."
De bezoekers die Margreet treft zijn blij dat ze weer terecht kunnen bij 'hun' Emmaus. Veel van hen vinden de relatieve rust die er nu heerst eigenlijk best heel lekker. Zo vertrouwt één van hen Margreet toe dat hij die extra afstand er wel in wil houden: "ik weet wel dat veel dingen in de loop van de tijd weer naar het oude zullen veranderen, maar zullen we elkaar gewoon wat rust en ruimte gunnen?!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.