Lichaamsdelen in koffer en tuin: rechter buigt zich over gruwelmoord op Miranda Zitman uit Soest

© Caspar Huurdeman
SOEST - De rechtbank in Utrecht staat vandaag en morgen in het teken van een van de meest gruwelijke zaken van de afgelopen jaren: de moord op Miranda Zitman uit Soest. Lichaamsdelen van de vrouw werden begin vorig jaar aangetroffen in een koffer bij het IJ in Amsterdam en in haar eigen tuin aan de Lange Brinkweg in Soest.
Het Openbaar Ministerie verdenkt haar partner Bart B. ervan dat hij Miranda heeft vermoord en dat hij haar lichaam in verschillende delen heeft gezaagd en gedumpt. Enkele lichaamsdelen zijn nog altijd zoek. Bart B. zou zich na haar dood nog wekenlang via haar e-mailadres, inlogcodes en persoonsgegevens hebben voorgedaan als zijn vermoorde partner.

VERDUISTERING

De 57-jarige Soester, die een leidinggevende functie had bij een beveiligingsbedrijf, wordt ook verdacht van het wegsluizen van geld zijn vriendin. Haar familie heeft daarom beslag op zijn en haar bezittingen laten leggen. Miranda zou aan haar kapperszaak in Amsterdam een aardig vermogen hebben overgehouden. Volgens het OM heeft Bart B. 116.000 euro verduisterd van zijn vriendin.
Het is nog onduidelijk of een geldkwestie aanleiding is geweest voor een fatale ruzie. De verdachte zelf ontkende steeds dat hij zijn partner om het leven heeft gebracht. Ze zou een dodelijke val van de trap hebben gemaakt, zei hij tijdens een voorbereidende zitting vorig jaar. Hij zou haar lichaam vervolgens hebben laten verdwijnen, omdat hij bang was de schuld te krijgen van haar dood.
Koffer met lichaamsdeel gevonden bij Amsterdam.
Koffer met lichaamsdeel gevonden bij Amsterdam. © Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

PROCES UITGESTELD

Het proces zou eigenlijk ruim twee maanden geleden al plaatsvinden, maar werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Ook nam het onderzoek veel tijd in beslag, onder meer omdat de verdachte in het Pieter Baan Centrum geobserveerd moest worden. Ook wilde de rechtbank dat nader onderzocht zou worden of het uitgesloten is dat het slachtoffer door een val van de trap om het leven is gekomen.
De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het proces. Bart B. is verplicht om daarbij aanwezig te zijn. Vandaag zal hij uitgebreid worden verhoord over alle verdenkingen. Daar zullen de rechters ruim de tijd voor nemen, omdat nog altijd veel vragen onbeantwoord zijn. Ook wordt zijn psychische gesteldheid besproken. Vervolgens krijgen de nabestaanden van Miranda de gelegenheid om het woord te voeren.
Morgen komt de officier van justitie met een eindconclusie en de strafeis, gevolgd door het pleidooi van de advocaat van de verdachte. Bart B. zal daarna zelf van de rechtbank het laatste woord krijgen.
RTV Utrecht besteedt de komende dagen ruim aandacht aan de zaak Zitman. Via Twitter houdt rechtbankverslaggever Riks Ozinga u live op de hoogte van de opvallendste momenten tijdens de zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.