Instellingen

Vaste klanten zamelen duizenden euro's in na brand café De Wagenmeester in Amersfoort

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Precies een week waren ze open geweest en nu is het café alweer dicht. De Wagenmeester, bij NS-station Amersfoort Centraal, liep afgelopen zondag forse schade op bij een brand. Vaste klanten willen de uitbaters steunen en hebben inmiddels duizenden euro's ingezameld.
Iedereen die met de trein in Amersfoort aankomt en naar de binnenstad loopt kent De Wagenmeester, vrijwel direct naast de hoofduitgang van het station. "Het zijn mijn zus en mijn zwager", zegt Wilgert Kentin, een van de initiatiefnemers van de steunactie. "Horecamensen in hart en nieren. Eerst draaiden ze bijna drie maanden lang geen omzet door de coronacrisis en nu dit."

ROET EN ROOK

De brand in de spoelkeuken was op zichzelf niet groot, maar toen de brandweer op het Stationsplein aankwam was het echte leed eigenlijk al geleden. "Het probleem is op een of andere manier ontstaan in het luchtbehandelingskanaal", zegt Kentin. "Overal is roet en rook in getrokken. De spoelkeuken was sowieso verloren. We hoopten nog dat we de inboedel konden schoonmaken. Maar dat is eigenlijk ook niet te doen."
De verzekering zal waarschijnlijk wel uitbetalen, zegt Kentin, want de eigenaren van De Wagenmeester treft geen schuld. "Maar je schiet er altijd bij in. Je hebt je inkomstenderving en waar moeten ze die leuke schilderijtjes van oude wagenwerkplaatsen vandaan halen? Ze streven ernaar in augustus weer in bedrijf te gaan en we willen ze een mooie opening geven."

CROWDFUNDING

De bereidheid om te helpen blijkt groot. Zo waren er al snel twee verschillende crowdfundingsacties op touw gezet. "Die hebben we in goed overleg gecombineerd", legt Kentin uit. De gezamenlijke opbrengst stond binnen een paar dagen op ruim zevenduizend euro, bijna driekwart van het streefbedrag van tienduizend euro. Het meeste is tientjeswerk, maar met zoveel donateurs tikt ook dat toch hard aan.
"Bovendien is het ook een morele steun", aldus Kentin. "En mensen geven niet alleen geld. We hebben ook al van verschillende kanten gehoord dat klusjesmannen hun diensten aanbieden. We horen het wel als je me nodig hebt, zeggen ze dan. Dat is hartverwarmend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.