Utrechtse Brent fietst negen keer Alpe d'Huzes: 'Als Utrecht niet naar de berg komt, komt de berg naar Utrecht'

UTRECHT - Jaarlijks worden er verschillende fietstochten gehouden voor het goede doel. De bekendste is de Alpe d'HuZes, waarbij fietsers de beroemde Franse berg maximaal zes keer op en neer fietsen. Vanwege de coronacrisis kan dat dit jaar niet, maar toch wil Utrechter Brent Meulenberg geld inzamelen. Daarom beklimt hij vandaag virtueel de beroemde haarspeldbochten. "Als Utrecht niet naar de berg komt, komt de berg naar Utrecht."
Brent met zijn vriendin Lisanne
Brent met zijn vriendin Lisanne © RTV Utrecht / Mark van der Wel
Niet de gebruikelijke zes keer, maar negen keer de 21 bochten."Hij fietst namelijk voor nog twee goede doelen. "Mijn vriendin kreeg vorig jaar de diagnose borstkanker. Ik wilde in Frankrijk geld bij elkaar fietsen en was al bezig met trainen. Maar ik moest haar ook verzorgen. Daarom leende ik een fiets met een speciale computer zodat ik toch kon oefenen."
Een dag na de operatie van Lisanne kreeg de familie opnieuw een keiharde dreun. Bij de schoonvader van Brent werd MS vastgesteld. "En daar is ook een fietstocht voor", vertelt Brent. "En omdat ze met ALS-patiënten werkt, pak ik die tocht er ook gewoon bij."

VRIENDEN HELPEN

Brent fietst niet alleen vandaag. Iedere martelgang omhoog wordt hij gesteund door steeds drie kennissen die ook virtueel meefietsen. Allemaal met een klein schermpje voor zich waarbij ze in elkaar wiel kunnen blijven of demarreren. Ook vrienden thuis fietsen mee. "Het is echt geweldig wat dit los heeft gemaakt", zegt Brent terwijl hij inmiddels voor de derde keer bocht 5 aansnijdt. "En ik ben heel blij dat restaurant De Pomp meewerkt. Ze waren direct enthousiast en hebben een speciale hoek voor ons ingericht waar de fietsen staan."
Brent fietst de alp negen keer virtueel op
Brent fietst de alp negen keer virtueel op © RTV Utrecht / Mark van der Wel
De schoonmoeder en vriendin van Brent zijn heel trots op wat hij doet. "We hebben een pittig jaar achter de rug, maar we zetten gewoon door", zegt Lisanne. "Ik ben sinds kort schoon en dat was een hele opluchting. Dat Brent dit voor onderzoek naar kanker, MS en ALS doet is echt ontzettend mooi."
De schoonvader van Brent komt misschien nog even kijken. "Maar hij heeft deze week een infuus gehad dat zijn afweer voor een deel afbreekt", zegt zijn vrouw. "Dat is nodig omdat het MS-proces dan vertraagd wordt. Hij is wel vatbaarder vooor virussen dus kijken we even aan of hij hier heen komt. Hij vindt het ook heel mooi wat onze schoonzoon doet. Mijn man was een hele fitte vent maar is nu afhankelijk van een scootmobiel. Door geld op te halen hopen we allemaal dat er een medicijn kan worden ontwikkeld."
De steun van de mensen om me heen sleept me er doorheen
Brent Meulenberg

OPBRENGST VERDELEN

Vooraf had Brent voorspeld dat hij ongeveer 900 euro zou ophalen met zijn fietsactie. Maar dat doel is halverwege de dag al ruimschoots gehaald. "We zitten al op bijna 9000 euro!", zegt hij hijgend op de fiets. "Ik heb zoveel reacties gehad en hier zijn nu zoveel mensen die mij en de andere fietsers steunen. Het is echt hartverwarmend!"
Negen keer de virtuele alp op. Waarbij de stijgingspercentages wisselen en weer worden doorgegeven aan het trapmechanisme. Hoe hoger de fietsers komen, hoe zwaarder het wordt. Maar Brent, met voor zich een tafeltje vol energierepen, shakes en fruit weet zeker dat hij het gaat halen. "Met al die vrienden en familie die me steunen, gaat het lukken. Dat weet ik zeker!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.