Sanitair op campings weer open: 'De eerste gaat met applaus onder de douche'

PROVINCIE UTRECHT - Om middernacht wordt straks op camping De Victorie in Meerkerk een klein feestje gevierd. De wc's en douches mogen voor het eerst sinds de coronacrisis weer in gebruik genomen worden. En daar maken ze wel even een momentje van op de camping.
Met het doorknippen van dit lint wordt vannacht het sanitair gebouw weer in gebruik genomen.
Met het doorknippen van dit lint wordt vannacht het sanitair gebouw weer in gebruik genomen. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Het sanitairgebouw is nu versierd en afgesloten met een lint en slinger. "Vannacht om twaalf uur is de opening van de douches en wc's", vertelt campingeigenaar Kees van den Berg vrolijk. "Dan komen alle mensen van de camping hier op 1,5 meter en gaan we het lint doorknippen. Dat wordt ontzettend leuk." Hij verwacht dat de douche meteen wordt gebruikt. "Ja, vannacht om twaalf uur wordt er al gedoucht. Ze staan er echt op te wachten."
De campingeigenaar is blij dat zijn gasten weer gebruik mogen maken van het sanitair. Hij merkt ook dat steeds meer mensen aangeven naar de camping te willen komen. De afgelopen maanden ging het anders dan normaal. "De mensen met eigen voorzieningen gingen wel eens thuis douchen of ze pakten de waterslang. Dan gingen ze elkaar op het veld een beetje afdouchen. En dat ging dan ook goed."
Twee maanden lang mochten deze douches niet gebruikt worden.
Twee maanden lang mochten deze douches niet gebruikt worden. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

NACHTELIJKE PLASJE

Waar de ene campinggast ernaar uitkijkt om weer in het sanitairgebouw te douchen, is een ander blij dat de wc's weer gebruikt mogen worden. Lambert van de Boogert uit Vlaardingen komt al vijf jaar op de camping in Meerkerk. "Ik kampeer al jaren met mijn vrouw. En eigenlijk werd het toilet in de caravan alleen gebruikt voor het 'nachtelijke plasje', maar nu ook voor andere zaken. Boven wonder, wat er allemaal kan gebeuren op zo'n potje", zegt hij lachend.
Afgelopen weken moesten campinggasten de douche en de wc in de caravan gebruiken. Dat was voor sommige kampeerders een nieuwe ervaring. "Het was wel het gesprek van de dag, want hoe ga je dat doen?", vertelt Lambert. Maar het is hem alles meegevallen. "Ik denk dat als het druk is bij het sanitair gebouw dat ik het wel prettig vind om mijn eigen toilet te blijven gebruiken. Zo goed is het bevallen", vertelt Lambert. Maar hij is wel heel erg blij dat er vanaf middernacht weer gedoucht kan worden. "Dat wordt wel een feestje vanavond. De eerste die onder water gaat, gaat met applaus onder water, denk ik."
Ook Leo Jansen uit Zoetermeer staat op de camping. "Als ik vanavond nog wakker ben, ga ik wel even kijken bij de opening van het sanitairgebouw." Hij vindt het wel lekker dat het weer opengaat. "Je moet namelijk wel bijna elke dag je chemisch toilet reinigen. Ik heb daar niet zoveel moeite mee, maar er zijn mensen die dat niet zo prettig vinden. En in het gebouw kan je gewoon weer op je gemakkie zitten", aldus Leo.
Hem is vooral het gebruik van de douche in de eigen caravan erg goed bevallen. "Ik gebruikte vroeger nooit de wc en de douche in de caravan. Nu moest ik wel. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit misschien wel blijf doen. In de caravan stap ik na het douchen gelijk m'n kleedruimte in." Leo moet nog wel wennen aan het idee dat de campinggasten zich moeten inschrijven voor het douchen. Ik vind het wel jammer dat je dan de tijd in de gaten moet houden. Zo van: oh, over een half uur moet ik douchen."

INSCHRIJVEN

Op de deuren van het sanitairgebouw hangt een lijst voor de gasten. Daar kunnen ze zich inschrijven om op een bepaald tijd te komen douchen. Ieder huishouden krijgt daarvoor een half uur de tijd. Er staat desinfectiezeep en ze moeten ook de ruimte schoonmaken nadat ze het hebben gebruikt. Campingbaas Kees laat een grote spuit zien waarmee de gasten de ruimte kunnen schoonmaken. "Hiermee kunnen ze de douche inspuiten en dan is alles in orde."
De campinggasten moeten na het gebruik van de douche de ruimte schoonmaken.
De campinggasten moeten na het gebruik van de douche de ruimte schoonmaken. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

PRIVE WC

Afgelopen weken heeft Kees voor privé-wc's en douches gezorgd voor campinggasten die dit niet zelf hadden. Deze wc- en douche-units worden normaal op festivals gebruikt. "De opbrengst van het privé-sanitair is voor de verhuurder van het sanitair. Die hebben nu helemaal geen inkomen", aldus Kees.
Camping de Victorie heeft afgelopen maanden privé-sanitair mogelijk gemaakt.
Camping de Victorie heeft afgelopen maanden privé-sanitair mogelijk gemaakt. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De vraag naar privé-sanitair neemt onder vakantiegangers wel toe. Toch zal deze service op camping De Victorie niet blijven. "Het privé-sanitair blijft tot één juli staan. De kosten zijn voor ons te hoog om dit bij ons op de camping blijvend te kunnen aanbieden. Je moet dan bij elke plek sanitair hebben, je riolering aanleggen en dat is niet te betalen. Dat gaat ons tonnen kosten", zegt de campingeigenaar.
De kosten doorberekenen naar de gasten is ook geen optie. "Ons publiek wil vooral nog graag betaalbaar op vakantie. Bij ons betaal je ongeveer 15 euro per stel voor een overnachting. Met privé-sanitair moet je het dubbele betalen.
De campingeigenaar ziet de zomer rooskleurig tegemoet nu het sanitair weer gebruikt mag worden, al is het dan met gebruik van de intekenlijst. De verwachting is dat de doucheregels sowieso de hele zomer wel blijven gelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.