Van Zanen komt op voor gemeentes en verdedigt Halsema tegen Kamer: 'Niet fair'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Twee weken voor zijn overstap naar Den Haag schoof de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen vanochtend aan in het VPRO-programma Buitenhof. De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor zijn vakgebied. Zo verdedigde hij zijn collega Femke Halsema na kritiek uit de Kamer en riep hij op meer landelijke verantwoordelijkheden voor de uitvoering van coronamaatregelen neer te leggen bij de gemeentes.
De Utrechtse burgemeester en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt namelijk dat gemeenteraden meer te zeggen moeten krijgen over de invulling van de coronamaatregelen. "De samenleving gaat langzaam open. Dan vind ik dat het kabinet moet zeggen: 'Die 1,5 meter hebben we nog nodig.' Maar waar de tafeltjes komen te staan, en of het eenrichtingsverkeer wordt, en wat je met de fietsers doet: dat zijn lokale maatregelen die in de gemeenteraden moeten worden besproken."
Ook kwam Van Zanen op voor zijn collega Femke Halsema. Die kreeg als burgemeester van Amsterdam een boel kritiek in de Tweede Kamer na een demonstratie op de Dam waar duizenden bezoekers geen 1,5 meter afstand hielden. Van Zanen was niet te spreken over het werk van de kamerleden: "Ministers leggen verantwoordelijkheid af aan de Tweede Kamer. Burgemeesters aan de gemeenteraad. Het geeft dan geen pas dat een burgemeester die bezig is met bestrijden van een crisis, die haar gemeenteraad nog niet heeft gesproken en die nog niet heeft kunnen vertellen hoe het is gegaan, dat dan de Kamer zich daarmee gaat bemoeien. Dat vind ik niet fair."

DEN HAAG

Gevraagd naar waarom hij vanaf 1 juli in Den Haag gaat werken als burgemeester, liet Van Zanen weten dat hij lang had gewikt en gewogen voor hij besloot: "Ik ben 58, ik heb nog ambitie." Den Haag zou daarop aansluiten: "Het is een uitdaging. Er zijn grote sociaal-economische verschillen in Den Haag. Er ís daar ook écht wat te doen."
Ik zou het vragen aan Henk Westbroek.
Burgemeester Van Zanen over of hij een burgemeestersverkiezing zou winnen

HENK WESTBROEK

Van Zanen is zelf voorstander van een gekozen burgemeester ('maar goed, het is geen hoofdpunt voor mij.') Op de vraag of hij denkt dat hij de gunst van de kiezers in de Hofstad voor zich had kunnen winnen, antwoordde hij lachend: "Ja, we kunnen tijdens de wedstrijd natuurlijk de spelregels niet wijzigen. Ik zou het vragen aan Henk Westbroek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.