RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rabobank: economische krimp door corona blijft relatief beperkt voor regio Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De economische krimp als gevolg van de coronacrisis blijft in de regio Utrecht relatief beperkt. Dat schrijven economen van de Rabobank in een rapport dat vandaag is verschenen.

In elke regio in Nederland zal de economie als gevolg van de coronacrisis dit jaar krimpen, maar er zijn per regio grote verschillen. Volgens de Utrechtse bank lijkt het erop dat de grootstedelijke regio's in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio's aan de randen van het land.

Ook de noordelijke helft van Noord-Holland, Noord-Drenthe en de regio's Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk iets beter door de crisis heen.De zwaarst getroffen regio's zijn waarschijnlijk Zuid-Limburg en het gebied rondom de stad Groningen. Regio's die volgens de Rabobank ook een grote klap kunnen verwachten zijn de Zaanstreek, Gooi- en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en Zuidwest-Friesland.

VERSCHILLEN
De regionale verschillen ontstaan voornamelijk door de economische sectorstructuur van de gebieden en het regionale ondernemingsklimaat.

"Regio's met een over-vertegenwoordiging van sterke krimpsectoren, zoals de horeca en de industrie, krijgen het waarschijnlijk zwaarder te verduren dan regio's waarin die sectoren zijn ondervertegenwoordigd. Het omgekeerde geldt logischerwijs voor sectoren met een relatief kleine verwachte krimp, zoals het onderwijs en de zorg", zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

Het zogeheten ondernemingsklimaat hangt af van de nabijheid van andere bedrijven en kennisinstellingen, bereikbaarheid, gunstige ligging, economisch beleid en de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. "Steden in de Randstad hebben een sterk ondernemingsklimaat."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -