Oordoppen in voor dijkversterking Lekdijk in Vianen

VIANEN - De Lekdijk in Vianen moet versterkt worden. De dijk is niet stabiel genoeg meer. Daarom worden grote, stalen damwanden in de dijk gezet. Dit weekend werden omwonenden op een kijkdag voorbereid op de werkzaamheden. "Het maakt veel lawaai", zegt omgevingsmanager Alice van der Vlugt van Waterschap Rivierenland.
Roland Kamerbeek woont pal naast de dijk waar straks wordt gewerkt.
Roland Kamerbeek woont pal naast de dijk waar straks wordt gewerkt. © RTV Utrecht
Omwonende Roland Kamerbeek maakt zich zorgen. Hij woont pal naast de dijk in een oud huis. "Er zitten al wat scheurtjes in", vertelt hij, "ik ben bang dat die straks erger worden." Hij vreest verzakking van zijn huis. "Dat staat niet op heipalen, maar mijn aanbouw wel. Bij eerdere dijkversterkingen is het huis al een klein beetje gaan schuiven. Straks scheurt de erker los."

INSTORTGEVAAR

Toch begrijpt ook hij dat de dijkversterking nodig is. De dijk heeft last van 'piping'. Daarbij loopt het water met zand onder de dijk door. "Dan ontstaat een tunneltje dat steeds groter wordt", legt omgevingsmanager Van der Vlugt uit, "uiteindelijk kan de dijk instorten." Omwonende Kamerbeek is dan ook aanwezig op de kijkdag. "Natuurlijk weet ik dat het moet gebeuren", zegt hij.
Op een kijkdag krijgen omwonenden uitleg over de dijkversterking.
Op een kijkdag krijgen omwonenden uitleg over de dijkversterking. © RTV Utrecht
De versterking van de Lekdijk tussen de sluis en de A27 is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een gigantische operatie waarbij meer dan 1100 kilometer aan dijken versterkt wordt. De dijk in Vianen is als een van de eerste aan de beurt. "Het is in die zin een uniek project", aldus Van der Vlugt.
Eenmaal op de kijkdag krijgen alle omwonenden oordoppen uitgedeeld. "Je zal ze nodig hebben", is de boodschap. Daarna worden drie inbrengtechnieken gedemonstreerd. Van der Vlugt legt uit: "De wanden gaan door middel van trillingen de grond in. Dat kan met grovere of fijnere trillingen. De ene techniek geeft meer lawaai; de andere meer trillingen in de ondergrond."

SENSOREN IN DE MUUR

Kamerbeeks zorgen zijn dan ook terecht. Bij grote trillingen in de dijk, kan zijn huis gaan meebewegen. Om dat te voorkomen zitten er nu sensoren in de muren van zijn huis. "Die meten de trillingen", vertelt Van der Vlugt. "Op het moment dat een bepaalde trillingsnorm wordt overschreden, wordt het werk stopgezet en wordt de damwand op een andere manier ingebracht."
Toch kan eventuele schade niet worden uitgesloten. "Dat is helaas de realiteit van dijkversterken", zegt Van der Vlugt. "Daarom hechten we veel waarde aan het voorkomen van schade. Bovendien hebben we een zorgvuldig schadeproces." Het waterschap belooft eventuele schade aan huizen door de dijkversterking te vergoeden.
Het oude huis van Roland Kamerbeek staat pal naast de dijk.
Het oude huis van Roland Kamerbeek staat pal naast de dijk. © RTV Utrecht

DIJK AFGESLOTEN

Kamerbeek is daarmee 'een beetje' gerustgesteld. Hij hoopt dat zijn huis de dijkversterking doorstaat, zodat hij er nog lang met veel plezier kan wonen. "Het is een zalige plek", besluit hij. "Als ik de ene kant op kijk, woon ik in de stad. Als ik me omdraai, heb ik ruimte en vrijheid. Je snoept van twee walletjes, eigenlijk. Genieten!"
De versterking van de Lekdijk start 13 juli. Vanaf dan is de Lekdijk tussen de sluis en de A27 afgesloten. De werkzaamheden duren naar schatting tot komend voorjaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.