RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen vindt niet dat hij Utrecht heeft verraden: 'Slaat helemaal nergens op'


UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen vertrekt met opgeheven hoofd richting zijn nieuwe baan in Den Haag. De kritiek dat hij met zijn plotselinge vertrek de stad verraadt werpt hij verre van zich. Dat zegt Van Zanen vanavond op Bingo FM in het programma Stadhuisplein. Daarin praat hij ook over zijn opvolger. De burgemeester blijft hoffelijk als altijd, maar als je goed luistert hoor je hem zeggen dat Henk Westbroek niet geschikt is als de 331e burgemeester van de stad.

 Burgemeester Jan van Zanen in de studio bij RTV Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen in de studio bij RTV Utrecht. | Foto: Eva Hageraats

Van Zanen spreekt een uur lang op Bingo FM. Hij vertelt dat hij voor de liefde naar de stad is gekomen, niet de stad had hem verleid, maar een vrouw met wie hij later zou trouwen. Hij werd actief in de plaatselijke VVD en kwam al snel in de gemeenteraad. Later werd hij wethouder. In het programma gaat hij in op hoogte- en dieptepunten. Zo benoemt hij de fraudezaak bij de reinigingsdienst, die hem op een motie van afkeuring kwam te staan. Die haalde het overigens niet. En hij verhaalt over de vreselijke tramaanslag die de stad een jaar geleden trof.

Ik denk dat Henk heel veel kwaliteiten heeft, maar of dat nou per se voor het burgemeesterschap is dat weet ik niet."
Jan van Zanen - Burgemeester Utrecht

GEEN VERRAAD
De stad voelt zich behoorlijk overvallen door zijn plotselinge overstap naar Den Haag. Niemand was op de hoogte van het feit dat hij gesolliciteerd had, ook zijn naaste medewerkers niet. Van Zanen was juist benoemd door de gemeenteraad voor een tweede periode van zes jaar als burgemeester. Niet iedereen waardeert daarom zijn snelle overstap.

Maar op de vraag of zijn plotselinge vertrek naar Den Haag een verraad aan de stad is, antwoordt Van Zanen: "Nou ja, dat is echt te veel eer, en het slaat helemaal nergens op. Ik vind het mooi hoor dat jullie dat zo vinden, want het betekent dat jullie hechten en dat jullie betrokken zijn."

Burgemeester Van Zanen: 'Mijn vertrek zegt niks over mijn liefde voor Utrecht'


Van Zanen benadrukt nog maar eens dat hij van Utrecht is gaan houden, maar dat hij ook van zijn politieke vak houdt. Zijn vertrek staat los van de band met Utrecht: "Het zegt niets over mijn liefde, mijn hart voor Utrecht," zo zegt hij in de uitzending op Bingo FM. "Het is voor mij werk. Ik denk dat het beter is en voor Den Haag en zelfs voor Utrecht dat ik dit nu ga doen. Daarmee is Utrecht niet uit het oog. En als u dat verraad vindt, dan spijt me dan vreselijk, maar zo is het niet bedoeld."

PUBLIEKE ZAAK
De burgemeester geeft aan dat hij nog steeds ambitieus is, en dat een grotere stad ook een grotere uitdaging is, maar dat het werk hetzelfde blijft. "Dit is wel een baan, en ik ben bijna 59 en ik kan een nieuwe uitdaging aangaan waarbij ik aan de publieke zaak kan blijven bijdragen."

De burgemeester zegt in de uitzending dat het voor de vertrouwenscommissie van de Utrechtse raad helemaal niet als een verrassing hoeft te zijn gekomen: "Ik heb niet beloofd dat ik de tweede termijn zou blijven." Van Zanen, zou Van Zanen niet zijn als hij niet ook zijn empathische kant zou laten zien. "Ik heb niemand willen schaden en ik hoop dat ik niemand verdriet doe."

GEEN ZITVLEES
Over wie zijn opvolger moet worden laat hij zich niet uit. Maar Henk Westbroek is dat zeker niet, als het aan de burgemeester ligt. "Ik denk dat Henk heel veel kwaliteiten heeft, maar of dat nou perse voor het burgemeesterschap is dat weet ik niet." De burgemeester zegt het voorzichtig en benadrukt dat Westbroek hem bij verkiezingen twee keer fors heeft verslagen. "Ik vind hem vooral goed in het doorzien van maatschappelijke verbanden, het leggen van analyse, hij is heel creatief, hij is heel goed met taal. Ik weet niet of hij het zitvlees heeft (om burgemeester te worden, red.) want het is ook heel veel geduld en vergaderen."

Van Zanen krijgt in Den Haag te maken met een raad waar veel problemen zijn. Van Zanen denkt niet dat hij de conflicten in die gemeenteraad kan oplossen. "Nee, ik ga dat niet oplossen. Het oplossen van conflicten moet altijd gebeuren door de mensen zelf. (...) Ik kan niet uit een doosje springen en zeggen bij toverstaf hť, het conflict is over."

De uitzending van Stadhuisplein wordt uitgezonden tussen 19.00 en 20.00. U kunt hieronder ook al luisteren naar het gesprek met Van Zanen.

Afscheidsinterview met burgemeester Van Zanen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -