Vossen doden 70 sierkuikens in Soest: 'Ik heb er pijn in mijn pens van'

SOEST - Pieter Kuijer hoort in de nacht van zondag op maandag herrie bij zijn boerderij in de Eempolder bij Soest. Als hij bij de kippenren gaat kijken, ziet hij de oorzaak: vossen hebben een slachtpartij aangericht onder de sierkippen van zoon Daan. "Sommige kuikens hadden nog hun laatste stuiptrekkingen."
Als Daan 's ochtends het nieuws van zijn vader hoort en zelf bij de kippen gaat kijken schrikt hij zich rot. Overal liggen dode kuikentjes. In een weiland iets verderop vinden ze er ook nog een paar. Aan de pootafdrukken te zien zijn een vos en haar jongen de daders van de slachtpartij. Zo'n zeventig kuikens hebben de aanval niet overleefd, de jongste kuikens waren een week oud. "Hij is er nog ondersteboven van", zegt vader Pieter. "Dat snap ik wel, ik heb er ook pijn in mijn pens van."

TE MOOI VOOR DE SLAGER

Dagelijks is Daan minstens een half uur kwijt aan zijn hobby, en als er net kuikens geboren zijn nog meer. Voeren, hokken klaarzetten, schoonmaken. De kippen zijn van het ras Wyandotte. De beste exemplaren gaan mee naar shows, de minder mooie kippen worden verkocht. Aan particulieren, niet aan de slager. "Daar zijn ze te mooi voor", zegt Daan.
De oudere kippen wisten te schuilen voor de vossen, ook zitten er nog een paar eieren in de broedmachines. Vader Pieter hoopt dat zijn zoon doorgaat met zijn hobby. "Maar de lol is er nu wel een beetje af." Het zijn "dure fokkerij kippetjes", volgens Pieter. Daan denkt zelf dat de schade minstens 1000 euro is. Veel geld. De verzekering is nog niet benaderd, maar vader en zoon denken niet dat er wordt uitgekeerd.

VOSSEN

De vossen hebben een stuk gaas boven de ren weggeduwd en zijn zo naar binnen geglipt. De familie Kuijer is niet het eerste slachtoffer. Ook bij buren zijn kippen gedood en sinds een aantal jaar broeden er ook geen weidevogels meer in de polder. Volgens Pieter Kuijer komt dat ook door de vossen, die aten de nesten leeg. En als vogels eenmaal een slechte ervaring hebben bij een broedgebied, komen ze niet meer terug.
Wat de familie Kuijer betreft zou er in de buurt meer moeten worden gejaagd op vossen. En opmerkingen als 'dat is nou eenmaal de natuur' gaan er ook niet in bij Pieter Kuijer. "Dit zijn de kraamkamers van de vossen. Vossen hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden, en nu zijn er te veel."
In Nederland mag worden gejaagd op vossen ter voorkoming dat zij schade aanbrengen aan kwetsbare fauna en de landbouw. Volgens Faunabeheer Eenheid Utrecht mag van particuliere kippenhouders worden verwacht dat zij zelf adequate maatregelen nemen om de vos bij hun kippen weg te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.